Отборът на Пеле изпадна за първи път в историята

За първи път в славната си история бразилският гранд Сантос изпадна от Серия А, след като загуби в последния кръг у дома с 1:2 от Форталеза, а преките конкуренти постигнаха победи. Баия, който изглеждаше обречен, разби Атлетико Минейро с 4:1, а Васко да Гама победи РБ Брагантино.

Така Васко (45 точки) и Баия (43 точки) се спасиха, а към Серия Б излетяха Сантос (43), Гояс (38), Коритиба (30) и Америка Минейро (24).

Сантос изпада за първи път в историята си, а интересното е, че това се случва в първия сезон след смъртта на най-великата фигура на клуба Пеле. Сантос е осемкратен шампион на Бразилия, два пъти Интерконтинентален първенец и трикратен победител от Копа Либертадорес.

Така единствените отбори, които все още нито веднъж не са изпадали във второто ниво на бразилския футбол остават Сао Пауло и Фламенто.

Естествено, отпадането на Сантос от елита не се размина без ексцесии. Сълзите на играчи и фенове на трибуните на стадион „Вила Белмиро“ прераснаха в насилие по улиците. Полицията опита да овладее ситуацията, но недоволството и вандализмът надделяха.

Привържениците на историческия клуб се опитаха да подпалят няколко къщи в района и успяха да запалят четири автобуса и няколко други превозни средства, като освен това, причиниха вълна от разруха, от която сериозно пострада инфраструктурата.

Четете още

Избор на редактора