Отиде си легендата на бадминтона д-р Пюзант Касабян

На 4 юни ни напусна дългогодишният председател на БФ Бадминтон Проф.д-р Пюзант Ованес Касабян, една уникална личност, отдала целия си живот за спорта и една истинска легенда в спорта с перцето, съобщиха от федерацията.

Проф. д-р Пюзант Касабян е роден на 12 януари 1941 г. в град Хасково. През 1970 г. завършва Висшия медицински институт „Ив. П. Павлов“ в град Пловдив със специалност „Хуманна медицина“, а през 1977 г. и Висшия институт по физкултура (днес НСА) със специалност „Тенис“ и „Педагогически профил“.

Бат’ Пижо е работил като лекар в Спортен диспансер в Хасково. Бил е генерален секретар и дългогодишен председател на БФ „Бадминтон“, член на Управителния съвет на Международната федерация по бадминтон и член на Изпълнителния комитет на Българския олимпийски комитет.

Още като студент основава първия клуб по бадминтон във ВМИ „Ив. П. Павлов“. През 1967 г. става шампион в Първия републикански турнир по бадминтон с отбор „Академик“-Пловдив. През 1969-1989 г. е играещ треньор, състезател и капитан на отбора по бадминтон на клуб „Хасково“, 15 пъти е шампион на страната и 9 пъти е носител на купата на Република България. От 1972 до 1992 г. е старши треньор на Националния отбор на България по бадминтон, участвал включително и на олимпийските игри в Барселона 1992.

Награден е с орден „Стара планина“, „Орден на труда“, Почетната награда на Българския олимпийски комитет, Почетен знак от Международната федерация по бадминтон и Почетна диплома от Международния олимпийски комитет.

Проф.д-р Пюзант Касабян е първият „Почетен гражданин на град Хасково“. Званието му е присъдено през 2000 година.

Поклон пред паметта му!

Четете още

Избор на редактора