Отиде си Николай Колев – Босия

Николай Ганчев Колев, известен като Николай Колев–Босия, е починал. Това съобщи в профила си във Фейсбук екологът Вихрен Михайлов.

„Днес почина моят приятел, съмишленик и непримирим боец Николай Колев-Босия! Почивай в мир, приятелю – ти живя Достойно до край! Ще се видим някога в по-чист свят“, написа Михайлов.

Николай Колев е български дисидент, поет и журналист; създател на първия независим синдикат в България, председател на Независимото дружество за защита правата на човека.

Босия е роден на 4 май 1951 г. в Стара Загора. 

Завършва Езиковата гимназия в града през 1969 г., след което учи руска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1975 г. постъпва като стажант-актьор в Държавния куклен театър, в Стара Загора. На следващата година обаче прекъсва работата си там и става заварчик, хамалин и строител. В театъра се завръща през 1978 г., вече като асистент-режисьор, и остава там до 1981 г., когато е назначен за репортер в БНР – Стара Загора. По-късно работи като апаратчик в химкомбината в родния му град и дърводелец. Създател е на първия независим синдикат в страната.

Преди 10 ноември 1989 г. е лежал няколко пъти в Старозагорския и Софийския затвори. Оттогава датират първите му гладни стачки.

В периода от 1989 до 1997 г. Колев работи като журналист на свободна практика, след което се занимава с реклама, литература и обществена дейност. Бил е председател на Независимото дружество за защита правата на човека – от юни 1990 г. до юли 1992 г.

Преди промените от 1989 г. има две самиздатски стихосбирки. След това издава няколко книги, сред които „Извинете, къде се издават дипломи за писател?“, „Ноктюрно“, „Огледало“ и др. Автор е  на вицове и епиграми за Тодор Живков и на над две хиляди публикации. 

Колев  е активен на протестите през 2012 и 2013 г. Протестира и срещу избора на Сотир Цацаров за главен прокурор.

В средата на месец юни през 2018 г. Николай Колев обявява гладна стачка. Тя продължава 81 дни. Стачката е с искане за оставката на транспортния министър по това време Ивайло Московски, след като при катастрофа в Своге загиват 16 души.

Четете още

Избор на редактора