Отказаха на Том Круз да снима до белите мечки

За Том Круз се оказа, че има една мисия невъзможна – да се пребори с властите в Норвегия, които отговарят за опазването на околната среда.

За да снима „Мисията невъзможна: Пълна разплата 2“ на най-северното населено място на света – норвежкия архипелаг Свалбард, актьорът пропусна церемонията по връчването на Оскарите.

Свалбард е известен и с това, че там живеят повече бели мечки, отколкото хора. Именно това се оказва проблем и за Круз и екипа му – продукцията не е получила разрешение от губернатора на Свалбард за планираните 30 полета с хеликоптер.

Отказът е свързан със строгите регламенти на архипелага за опазване на дивата природа. Местните власти държат да се опази недокоснатата арктическа среда, затова и всяко преминаване през архипелага се осъществява по начин, който не води до обезпокояване на хора или животни, цитират от „Таймс“ обяснението за отказа.

Архипелагът е огромен и напълно див, като единствено на няколко места по крайбрежието му има населени места. Излизането на туристи извън тях без местен придружител е забранено заради опасността от поява на бели мечки, освен това за всички експедиции или преходи се уведомява губернаторът.

 

Свалбард е световната столица на белите мечки и те не бива да бъдат притеснявани по време на размножителния период и особено през пролетта, когато излизат от хибернация.

Още по темата

Избор на редактора