5.6 C
София
неделя, 4 декември, 2022

Открадната реликва от последния концерт на “Бийтълс” се появи след 55 г.

Спомен от последния концерт на „Бийтълс“ се появи 55 години по-късно, предаде АФП. Покривката със скици на музикантите, направени преди да излязат на сцената в Сан Франциско, беше върната на собствениците.

Покривката е била открадната преди повече от 50 години.

Реликвата носи отпечатък от всеки един от членовете на „Бийтълс“. Изрисувана е по време на хранене преди последния концерт на стадиона „Кендълстик“ през 1966 г. Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар са оставили своя рисунка върху покривката. Освен тях е рисувала и певицата Джоан Баез.

Ресторантьорът Джо Виларди е рамкирал и поставил спомена на витрината в заведението си. За съжаление покривката била открадната само седмица по-късно.

Безценната реликва е изгубена за дълго време. Наскоро внукът на Виларди получава обаждане от Тексас. „Една жена ме попита дали семейството ни е имало ресторант в Сан Франциско. Веднага си помислих, че този въпрос има нещо общо с покривката“, казва Майкъл Виларди пред АФП. Покривката била у брата на жената, запазена през всички тези години.

Човекът, у когото била покривката, я получил като изплащане на дълг. Не е било възможно сувенирът да бъде продаден, защото е обявен за откраднат. Затова жената, обадила се на Виларди, убедила брат си да върне покривката на собствениците.

Никой не мислеше, че ще си върнем този предмет, бяхме деца и дядо ни ни разказваше тази история, казва Виларди.

Покривката ще бъде продадена на търг. Щастливият купувач ще има възможност да съзерцава залеза, нарисуван в психеделистичен стил от Джон Ленън, скицираните портрети на Пол Маккартни и Джоан Баез, подписите на Джордж Харисън и Ринго Стар.

Според тръжна къща „Бонамс“ този артефакт може да достигне цена от 25 000 долара.

Концертът на „Бийтълс“ в Сан Франциско остава в историята като последния на групата. След турнето в Северна Америка членовете на „Бийтълс“ обявяват раздялата си.

Петдесет години по-късно бийтълманията е жива и сувенири, свързани с групата, се продават на изключително високи цени. През 2015 г. първият договор за звукозапис, подписан от „Бийтълс“, беше продаден за 75 000 долара на търг.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини