Откриват център за бързи тестове за наркотици на шофьорите

Министър-председателят акад. Николай Денков, заедно с вицепремиера Мария Габриел и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, ще представят днес в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология в МВР автоматизирана система за лабораторен анализ на кръвни проби за наличие на наркотични вещества, съобщиха от правителствената пресслужба.

В новообоурдавни центрове за лабораторен анализ на кръвни проби за наркотични вещества кръвните резултати ще са готови от 1 до 2 седмици. Това съобщи министър-председателят Николай Денков по време на блицконтрол в Народното събрание.

Забавянето на кръвните резултати на проби за наркотици е един от проблемите, които заварихме, влизайки като редовно правителство, посочи Денков. От една страна беше въведена преди нас правилна система, която позволява да се използват полеви тестове, за да се види дали има потенциален проблем, които обаче след това трябва да се проверяват с много по-точните кръвни тестове, каза премиерът. По отношение на алкохола съществуващата апаратура и процедури позволяваха в рамките на до няколко дни да има ясен резултат. Докато по отношение на наркотичните вещества, се оказа, че липсва апаратура, липсва организация и оттам имаше забавени проби с 6, 9, 12 месеца, припомни премиерът Денков.

Проблемът се изостри и от промяната в Наказателния кодекс, която даваше възможност за отнемане на превозни средства при използване на наркотици и алкохол. Това беше една от задачите, които си поставихме – да намерим бързо решение, заяви Денков. По думите му се е оказало, че могат да се се направят три неща – да се подобри организацията в съществуващите центрове – във Военномедицинска академия, където бяха отпуснати допълнителни средства, така че да работят на 24- часови смени, с които да ускорят процеса. Второто – да отпуснем средства, за да не бъдат губещи лабораториите, които правят тези тестове. Третото е, че бяха направени обществени поръчки, дължим благодарност на МВР, което използва наличния фонд, информира Денков.

Четете още

Избор на редактора