Отново археолози в светилището на Орфей край село Татул

След 15-годишно прекъсване бяха възобновени разкопките на тракийското светилище на Орфей край село Татул. Те се финансират от община Момчилград с 20 000 лева.

Експедицията проучва възвишение на стотина метра северно от скалната гробница на Орфей. Там, според описание от началото на 20-и век, е имало останки от средновековна църква. Археолозите попаднаха на зидове, което говори за голям култов комплекс.

„Освен този, зидове е имало от онази страна – около 20 метра, на другата страна излизат изсичания в скалите, долу има шарапани като на Перперикон с два басейна за правене на свещено вино. Тоест, по-голям комплекс, с хубав хоросан, има два-три фрагмента, които са средновековни“, обясни ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров.

Разкопките са важни за община Момчилград, защото Татул е двигателят на културния туризъм в района. Според кмета Илкнур Кязим ще се разчита на финансиране по проекти.

„Надяваме се, след като има политическа стабилност, и финансиране да намерим, защото искаме на територията на общината да развием туризма“, допълни кметицата.

Разкопките на Татул ще продължат три седмици.

Четете още

Избор на редактора