Отпада забраната за стари коли в центъра на София

Забраната стари коли да влизат в центъра на София отпада от 1 март. Тя беше въведена в началото декември 2023 г. за три месеца, а целта беше намаляване на замърсяването на въздуха. Забраната обаче така и не се прилагаше ефективно, тъй като общината не налагаше глоби на нарушителите.

В началото на януари кметът Васил Терзиев заяви, че влизанията на стари коли в забранената за тях зона са между 8000 и 10 000 на ден. Възможно е обаче някои от тях да са нарушавали забраната по повече от веднъж. Към края на забраната средният брой нарушители (не влизания) е средно 600 на ден.

Нискоемисионната зона беше забранена за коли от I екокатегория или бензинови с първа регистрация преди 1 януари 1996 г. и дизелови с първа регистрация преди 1 януари 2002 г.

Глоби за нарушителите обаче нямаше, тъй като автоматичната система за засичането им така и не проработи. Още в края на ноември от общината обявиха, че при първо нарушение ще има само предупреждение, а при второ вече ще се налагат и глоби. Така т. нар. нискоемисионна зона на практика си остана на хартия.

От следващата зима още по-голяма част от центъра на столицата ще е забранена за стари коли. Това поне предвижда общинската наредба. Възможно е обаче тя да бъде променена от Столичния общински съвет.

Четете още

Избор на редактора