Отвсякъде валят знаци, че нов кабинет ще има

Нараства вероятността от съставяне на правителство в рамките на третия мандат след консултациите на БСП с ръководството на ДБ. Двете формации декларираха воля за формирането на кабинет.

Първото условие за съставяне на нов кабинет беше пуснато в изпълнение – правната комисия в парламента одобри антикорупционния законопроект. Очаква се и Бойко Рашков да бъде назначен за шеф на КПКОНПИ за неудоволствие Бойко Борисов и ГЕРБ. От Каспичан бившият премиер коментира, че правителство няма да има, а накрая „подлият“ Рашков „ще ги излови“ и тези, които сега го предлагат.

„Тъй като ИТН не са съавтори на програмата, която заедно с вас изработихме, ние им дадохме възможност да дадат своите предложения. Удовлетворително е, че те одобряват програмата, внесоха своите промени“, заяви Корнелия Нинова в началото на разговорите с ДБ.

„Важно е да разглеждаме третия мандат като колективен. Радваме се, че стъпваме на програмата, която изработихме заедно в рамките на опита за първия мандат. По-скоро ще се включим активно в процеса, когато надявам се вече има излъчена кандидатура за премиер от страна на ПП“, каза от своя страна Христо Иванов.

„Подхождаме конструктивно и отговорно за това да бъде създадено управление, защото рискът България да остане в зимните месеци без парламент е голям. Този риск дава възможност за политическа дестабилизация, която обслужва плана на Борисов за реставрация и ние няма да допуснем това“, посочи съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов.

Корнелия Нинова изрази готовност следващата седмица да се проведат втори кръг от разговори, които ще бъдат фокусирани вече върху структурата и състава на Министерския съвет.

„Ключовият въпрос е постигането на баланс между ПП и ИТН – каза след срещата Христо Иванов. – Дискутирахме основно евентуални промени в договорената програма. Ще получим информация за разговорите, които се водят с ИТН и ПП. Виждаме знаци, че шансовете за възможността да се излъчи правителство с третия мандат нарастват“.

Иванов потвърди, че от ДБ не са против евентуалната кандидатура на Асен Василев за премиер.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше очевидно доволна от преговорите.

„Нямаме сериозни различия – посочи тя. – Представихме и получихме и официално и писмено предложенията на ИТН за допълване на програмата. Днес ги изпращаме до всички, с които преговаряме“.

Тя потвърди, че в началото на следващата седмица стартира и вторият кръг преговори.

Припомняме, че социалистите търсят мнозинство в 47-ото Народно събрание сред доскорошните си партньори от четворната коалиция, което да се основава на управленската програма, изготвена от ПП, БСП и ДБ.

Предстоят нови разговори за структура и персонален състав на кабинета. Корнелия Нинова досега няколко пъти заяви, че кандидатът за премиер трябва да бъде предложен от най-голямата парламентарна група – ПП.

След разговорите съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че парламентът трябва бързо да избере нов председател на КЕВР: „Това ще трябва да се случи отново възможно най-бързо. И това също изисква реконструиране на някакво функциониращо мнозинство. България не може да си позволи в тази ситуация да бъде в политическа криза. Това е, което е нашето основно послание“.

Ако бъде формирана нова четворна коалиция, ПП, БСП, ИТН и ДБ ще съберат мнозинство от 128 депутати, дори и без подкрепата на независимите. Георги Георгиев от отцепниците обяви, че няма доверие на бившите си колеги от ИТН.

„Изразяваме изключителен скептицизъм към изявената диалогичност на ИТН и ви предупреждаваме да сте изключително внимателни в оценката на тяхното желание за работа, защото те можеха и трябваше да го покажат по време на действащото правителство. Те не го показаха по време на реализацията на първия мандат, надявам се вие като лидер на БСП да ги обедините с общи цели и политики, а персоналният състав да остане на втори план“, заяви и министърът на спорта в оставка Радостин Василев.

Четете още

Избор на редактора