От днес подсещат шофьорите за глоби на границата

От днес на всички гранични пунктове в страната ще се предупреждават водачите, които напускат страната, ако имат неплатени глоби. Това съобщи премиерът Николай Денков. Според министър-председателя така не се нарушават правата на гражданите.

„Единственото изискване, което е поставено, е да се информират съответните водачи, пътуващи, че имат глоби и трябва да ги платят. Причината да се премине към тази акция е, че голяма част от глобите никога не се събират и това не е приемливо. Но няма изискване да се плащат веднага. Сега водачите, част от тях са много съвестни и казват: „Аз искам веднага да си платя“. И оттам има едно забавяне. И затова говорихме с колегите, през почивните дни да не се използва тази възможност, така че да не се получават големи натрупвания“, добави акад. Денков, предаде БНР. Така от понеделник на всички гранични пунктове ще се информират шофьорите, които имат неплатени глоби.

За мярката се разбра, след като в събота на ГКПП Калотина се образува голяма опашка от коли. Някои от шофьорите пожелали да платят веднага. От МВР обаче уточниха, че гражданите не са длъжни да плащат санкциите на момента.

Това е втора мярка само в рамките на два месеца, за да бъдат накарани неизрядните шофьори да си платят глобите. От средата на октомври те са уведомявани чрез съобщение на електронната поща или по вайбър. Оказва се обаче, че събираемостта е едва 5%.

Четете още

Избор на редактора