От днес по-евтини карти в градския транспорт

От днес месечните карти за учениците над 10 години, за студентите и за докторантите в София вече ще струват по 15 лв., съобщиха от Столичния общински съвет и от Центъра за градска мобилност. Децата до 10 години пък ще пътуват безплатно с обществения превоз, като за целта те също ще трябва да притежават карта за право на безплатен транспорт. Ако пътуват с междуградски превоз, те ще трябва да се снабдят с билет от 0 лв. Досега картите за учениците над 7 г. и за студенти в градския транспорт в София бяха по 20 лв., а за докторанти – 35 лв.

Новата цена ще важи поне до края на 2023 г. Намалението идва след влязло в сила решение на Министерски съвет от началото на февруари пътуването на децата до 10 г. да е безплатно, а за останалите изброени групи да се предвидят по-големи отстъпки от досегашните. За пенсионерите в София обаче по-евтини карти за градския транспорт няма да има, тъй като определените от кабинета намаления за тях са по-малки в сравнение с тези, които Столична община вече прилага. Така жителите на София над 68 г. ще продължат да плащат по 10 лв. на месец за всички линии на градския транспорт.

От днес ЦГМ временно спира да продава годишни абонаментни карти за ученици и студенти, докато изчисли каква трябва да е новата им цена. Досега тези карти струваха 200 лв., но след решението на правителството тази цена следва да се намали. Министерското постановление обаче изненада много общини, в това число и Столична, в резултат на което тя още няма готовност да каже колко ще струват занапред годишните ученически и студентски карти. Очакванията са към края на февруари или началото на март общинското дружество да възстанови продажбите им с новата цена.

Закупилите годишна карта преди 1 февруари ще могат да получат разликата между двете стойности, изчислена на база от следващия месец до края на 2023 г. съобщиха още от СОС. Шефът на транспортната комисия Карлос Контрера от МВРО съобщи, че към момента се обмисля горницата над новата цена да се връща, след като собственикът на картата подаде искане за връщане на парите в каса на ЦГМ.

Четете още

Избор на редактора