Очаровахме Берлин с мед, луканки и вино

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев участва в 16-ата световна среща на върха на земеделските министри в Берлин, която се проведе в рамките на Глобалния форум по храни и земеделие (GFFA) 2024. В срещата участваха 70 министри на земеделието от цял свят. В дискусията взе участие и заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев.

Тази година темата на форума е „Хранителни системи на бъдещето: Заедно за един свят без глад“. Земеделските министри обсъдиха надеждното и разнообразно снабдяване с храни по целия свят на фона на настоящите кризи и предизвикателства, включително климатичните промени, военните конфликти, търговските ограничения, инфлацията и нестабилността на пазара и отражението на тези фактори върху глобалните вериги на доставки на храни.

За БТА министър Вътев коментира, че на срещата е било обсъждано основно прекратяването на световния глад до 2030 г. По думите му на конференцията са се изказвали предимно министри, който не са от Европа, а Старият континент не е бил във фокуса на разговорите.

В рамките на посещението в Берлин българският аграрен министър се срещна и със заместник министър председателя и министър на земеделието и хранителната индустрия на Молдова Владимир Боля, като двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество и обмен на научни знания в областта на животновъдството, съобщиха от министерството на земеделието и храните. В срещата участваха и заместник-министрите на земеделието и храните Таня Георгиева и доц. Деян Стратев.

Пред Боля министър Вътев изтъкна научните постижения на институтите на Селскостопанската академия и българските аграрни университети, а молдовският му колега представи визията за развитие на млечното и месодайното овцевъдство и говедовъдство. Според Боля селското стопанство трябва да се развива като конкурентоспособен и устойчив сектор.

Двамата министри се договориха делегация от Молдова да посети България в най-скоро време, за да се запознае с възможностите на българските научни звена и постиженията в областта на месодайното и млечното животновъдство.

Министър Вътев беше в Берлин за международното изложение за хранително-вкусова промишленост, земеделие и градинарство „Зелена седмица Берлин 2024“, което се провежда от 19 до 28 януари.

В четвъртък той присъства на откриването на събитието, а вчера откри българския щанд заедно с германския си колега Джем Йоздемир, управляващия кмет на Берлин Кай Вегнер, изпълнителния директор на Панаир Берлин д-р Марио Тобиас, президента на Асоциацията на германските фермери Йоахим Руквийд, председателя на Федералната асоциация на германската хранително-вкусова промишленост д-р Кристиан фон Бьотихер и други официални гости.

България се представя на международното събитие за 33-и път със собствен щанд от 143 кв. м, на който са изложени продуктите на 11 производители. Те показват млечни и месни продукти, подправки, вина, биопродукти, пчелен мед, растителни масла и продукти с българско розово масло.

Тази година „Зелена седмица Берлин“ се провежда с фокус върху устойчивостта, продоволствената сигурност и бъдещето на агробизнеса. В рамките на десетте дни 1400 изложители от 60 страни ще информират посетителите за модерното селско стопанство и хранително-вкусовата промишленост, кулинарните тенденции и въпросите, свързани с устойчивостта на сектора.

Очаква се изложението да привлече над 300 000 посетители от над 60 държави.

Четете още

Избор на редактора