Още един удар по кралската фамилия – Кейт е с рак

Кейт, принцесата на Уелс, обяви в петък, че има рак и се подлага на химиотерапия, предадоха световните осведомителни агенции.

Състоянието ѝ беше оповестено във видеопослание, записано в сряда и излъчено в петък, което дойде след седмици на спекулации в социалните медии относно местонахождението и здравето ѝ, откакто тя беше хоспитализирана през януари за неуточнена коремна операция.

„Моят медицински екип ме посъветва да премина курс на превантивна химиотерапия и в момента съм в ранните етапи на това лечение, започнало през февруари“, казва Кейт във видеото.

Принцесата помоли за „време, пространство и уединение“, докато се лекува от неуточнен вид рак.

„Добре съм“, каза тя и добави: „Ставам все по-силна с всеки изминал ден, като се фокусирам върху нещата, които ще ми помогнат да се излекувам“.

42-годишната Кейт не беше виждана публично от Коледа, докато тази седмица не се появи видео, на което тя заедно със съпруга си, принц Уилям, престолонаследник, излизат от фермерски магазин близо до дома им в Уиндзор.

Дворецът Кенсингтън даде през януари малко подробности за хоспитализацията на Кейт, освен че тя не е свързана с рак, операцията е била успешна и възстановяването ще държи принцесата далеч от публични задължения до април. Откриването на рака е станало впоследствие – при изследванията след тази операция, става ясно от видеоизявлението на Кейт.

Новината е поредният шок за кралското семейство след съобщението от миналия месец, че крал Чарлз Трети се лекува от неуточнен вид рак, който е бил диагностициран по време на процедура за преглед на доброкачествено уголемена простата.

75-годишният Чарлз се е оттеглил от публичните си задължения, докато се лекува от рак, въпреки че често се появява на снимки от срещи с държавни служители и високопоставени лица и дори е забелязан да ходи на църква.

Кейт, от друга страна, не се е появявала публично, което доведе до седмици на спекулации и клюки. Опитите да се сложи край на слуховете, като се пусне нейна снимка за Деня на майката във Великобритания, заобиколена от трите ѝ усмихнати деца, се провалиха, когато Асошиейтед прес и други информационни агенции оттеглиха снимката, защото била манипулирана.

На следващия ден Кейт направи изявление, в което призна, че обича да „експериментира с редактирането“ и се извини за „всяко объркване“, което снимката е предизвикала. Но това не помогна да се потушат спекулациите, припомня БТА.

Четете още

Избор на редактора