Още 160 души освобождава ТЕЦ Марица Изток 3

Още 160 души ще бъдат освободени от ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“, съобщи за Радио Стара Загора изпълнителният директор на компанията Васил Щонов.

„Мярката се налага по няколко причини – централата не е включена в производството на електроенергия за така наречения „регулиран пазар“, а на свободния  производството на енергия от лигнити  не е рентабилно.  От друга страна, към момента има свръхпредлагане на ток и много слабо търсене. В така наречените „фючърси“ продажната цена на мегаватчас за януари е от 90 евро. Себестойността за производство на същото количество енергия от лигнити е над 140 евро.  Затова и към момента за компанията е по-изгодно да закупи енергия, отколкото да я произвежда“, обясни Щонов.

За предстоящите масови съкращения днес бяха уведомени синдикатите в централата, Бюрото по труда и Инспекцията по труда.

От ноември, миналата година в ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ няма подписан колективен трудов договор. Предишният предвиждаше при масови съкращения на работниците и служителите да се изплащат между 3 и 5 работни заплати. Като отговорна компания обаче третата източно-маришка централа ще запази непроменени условията при които бяха съкратени първите около 160 служители.

„Това означава, че всеки един от хората, засегнати от свиването на персонала, ще получи средно по 9 заплати от централата. Предвижда се новите 160-т души да бъдат освободени така, че да могат да се възползват от обезщетения и през Бюрото на труда. Това напрактика ще означава, че те ще могат да получат по около още 7 заплати“, уточни Щонов.

Новите съкращения  са част от предварително разработен план от компанията в случай на негативно развитие на нещата,  което искрено се надявахме да избегнем, но за съжаление ситуацията е такава, подчерта изпълнителният директор на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток „.

Около 35 са служителите, които ще останат в централата, а те ще се занимават с новите проекти – производство на енергия от слънце и батерии за съхранението й.

„Мощностите в  ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ ще останат в готовност за работа.

„В случай на криза, ще възстановим производството и ще наемем допълнително хора“, подчерта изпълнителният директор на централата.

Четете още

Избор на редактора