Още 60 дни извънредно положение в Молдова

Извънредното положение в Молдова беше продължено с още 60 дни, считано от 3 август 2023 г. По предложение на правителството днес парламентът прие с 55 гласа „за“ проект на решение, предвиждащ това, предаде молдовската новинарска агенция Молдпрес. Парламентарната опозиция бойкотира пленарното заседание.

Премиерът Дорин Речан излезе с искане за удължаване на извънредното положение от трибуната на парламента. Той се позова на войната на Русия в Украйна, както и на хибридната война, водена от Русия в Молдова.

Според премиера необходимостта от това решение е предизвикана от рисковете и заплахите, предизвикани от войната на Русия в Украйна.

„Войната е съвсем близо до границата, виждаме какво се случва в Запорожието и рискуваме там да възникне извънредна ситуация, която може да предизвика миграция, включително през Молдова. И все пак трябва да бъдем внимателни към хибридната война на Русия срещу Молдова. Искам да ви кажа, уважаеми колеги, че правителството действаше отговорно през целия период след въвеждането на извънредното положение. То използваше този инструмент изключително за решаване на проблемите на гражданите, за решаване на проблемите, свързани с миграцията, и не злоупотребяваше с него. Необходимостта от удължаване на срока на извънредното положение произтича именно от факта, че войната все още продължава. Войната все още е близо до нас и кабинетът трябва да се намеси незабавно, когато националната сигурност е застрашена или когато трябва да осигурим непрекъснатост на инфраструктурните услуги, електроенергията и газа“, каза премиерът.

По този начин по време на извънредното положение Комисията за извънредни ситуации на Молдова ще издава задължителни и изпълними инструкции за ръководителите на централните и местните органи на публичната администрация, на икономическите агенти, на обществените институции, както и за гражданите на Молдова и други лица, които се намират на територията на страната.

Извънредното положение бе въведено на 24 февруари 2022 г. с разгръщането на войната на Русия в Украйна.

Четете още

Избор на редактора