Пазарджик обяви грипна епидемия от петък

Област Пазарджик обявява грипна епидемия. Временните противоепидемични мерки влизат в сила от петък – 26 януари и ще са в сила до 2 февруари, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В този период се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

От утре влизат в сила временни мерки, целящи ограничаване на разпространението на грип и остри респираторни заболявания във Варна, Бургас и София-област. В грипна епидемия са още Смолян, Габрово, Пловдив и Плевен, уточнява БТА.

По-рано днес Областният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания предложи въвеждането на противоепидемични мерки в Пазарджишко от 26 януари. Това съобщи Мария Ловчинова, главен експерт в Областната администрация, след заседание на щаба.

По данни на Регионалната здравна инспекция от изпратените 61 проби за изследване в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести в София, пет са положителни за наличие на грипен вирус тип А и четири са положителни за COVID-19. Данните показват още, че най-висока е заболеваемостта във възрастовата група от 0 до 4 г., следват възрастовите групи от 5 до 14 г., от 15 до 29 г. и от 30 до 64. Най-малко засегнати са хората над 65 години.

Четете още

Избор на редактора