Пазарджик с блокирана сметка и милиони борчове

Запорирана сметка от НАП е заварил като наследство от предишното ръководство кметът на община Пазарджик Петър Куленски. Това съобщи той на първата си пресконференция.

Предишното ръководство на общината при съставянето на бюджета съзнателно е завишило размера на собствените приходи с 10 млн. лв. Заложени са 44 млн.  местни приходи като максималния размер на тези средства, които могат да бъдат събрани е 34. Планираните приходи от такса смет са 14 млн., с 3 млн. повече от максималния размер, който може да бъде събран. Причината за тези практики е за да се оправдаят несъразмерните с бюджета харчове, които са правени“, коментира Петър Куленски.

Той коментира и отклоняването на целеви средства от общинския бюджет като посочи, че от януари до ноември 2023 година са отклонени 3,2 млн. лв, които са похарчени за други дейности. Кметът посочи, че е информирал Министерството на финансите за това. Той уточни, че задълженията на общината към местни доставчици възлизат на 27 милиона лева.

„Не са превеждани пари за заплати на учителите, за отопление на училищата. През декември 2021 г. са отпуснати пари за физкултурен салон в ОУ „Проф. Иван Батаклиев“, общината е похарчила тези пари и в училището все още няма физкултурен салон. Децата играят по физическо възпитание в класната стая. 27 млн. лв. са задълженията към местни доставчици.“

Четете още

Избор на редактора