Пазарната стойност на „Нвидиа“ вече е $1 трилион

Бизнес, започнал преди 30 години с една среща в ресторант „Денис“ (Denny’s – популярна верига в САЩ) и превърнал се в компания за полупроводници, застава в центъра на революцията в областта на изкуствения интелект и е напът да стане първата компания за чипове с пазарна стойност 1 трилион долара, пише в анализ на „Уолстрийт джърнъл“, предаде БТА.

Акциите на „Нвидиа“ (Nvidia) поскъпнаха с повече от 24 на сто в четвъртък до исторически връх, след като компанията заяви, че бумът на изкуствения интелект за нея се превръща в източник на рекордни продажби. Изявлението й подхрани вълнението, че новата ера в компютрите настъпва по-бързо, отколкото се смяташе досега, като очакванията са, че през настоящото тримесечие продажбите й ще нараснат с 50 на сто.

Майкъл Сансотера, главен инвестиционен директор на фонда „Силван кепитъл мениджмънд“ (Silvant Capital Management) в Атланта, който причислява „Нвидиа“ към най-големите си дялове, заяви: „Това ще бъде най-голямата промяна в технологиите, която сме виждали след интернет, нямам съмнение в това.“ Това, което е толкова вълнуващо за инвеститорите сега, добави той, е, че след месеци на разговори около изкуствения интелект, парите започват да текат.

Само за тази година акциите на „Нвидиа“ са поскъпнали с близо 160 на сто. Добавените в четвъртък 183,8 млрд. долара към пазарната й оценка поставят компанията на трето място в корпоративния свят по този показател.
Единствено „Амазон“ (Amazon) – на 4 февруари 2022 г. – и „Епъл“ (Apple) – на 10 ноември същата година – са постигали по-голямо поскъпване на книжата си за един ден, съответно 191,3 млрд. долара и 190,9 млрд. долара.

Всичко това увеличи пазарната капитализация на „Нвидиа“ до над 938 млрд. долара, с което компанията се доближава до „Епъл“, „Майкрософт“ (Microsoft), „Амазон“ и „Алфабет“ (Alphabet) – компанията майка на „Гугъл“ (Google), в списъка на световните компании със стойност от 1 трилон долара или повече.

Четете още

Избор на редактора