Пак на изпит при два пъти превишена скорост в градовете

Повече точки от контролния талон ще се отнемат за няколко от най-фрапиращите нарушения на пътя. Това предвижда промяна в наредба на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Освен това кръгът на нарушенията, за които се отнемат точки, се разширява.

Така тези, които газят Закона за движението по пътищата, ще остават по-бързо и лесно без книжки. В талона има 39 точки, а на новите водачи се дават само 26. След изчерпването им свидетелствата им се отнемат, стават неправоспособни и отново трябва да се явяват на изпит, за да може да карат.

Шофьорите, за които дрегерът или кръвното изследване покаже, че са с алкохол до 1,2 промила, ще се простят с 12 контролни точки от талона, предвижда проектът на наредбата. Досега им вземаха по 10. За над 1,2 промила се носи наказателна отговорност, както и за употреба на наркотици.

Ако същият шофьор бъде хванат втори път почерпен, ще му вземат по 20 точки вместо по 15, както беше досега. Водачите, които отказват дрегер или кръвно изследване за алкохол и дрога, ще се лишават от 15 контролни точки, а не от 12.

Една от новостите ще е отнемане на точки от талона за движение в аварийните ленти по автомагистралите. Досега за това нарушение нямаше подобна санкция. Предвижда се на тези шофьори да се вземат по 10 точки от талона.

“Движението в лентата за принудително спиране по автомагистрала е изключително опасно нарушение, защото застрашава живота на пътниците в спрелите принудително по някаква причина автомобили и възпрепятства движението на колите от спасителните служби в случай на тежко пътнотранспортно произшествие или друг инцидент”, мотивира се Демерджиев за исканата промяна. Наказанието за това нарушение е вземане на книжката за 3 месеца и 1000 лв. глоба.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора