Папата за войната в Газа: Спрете в името на Бога

Папа Франциск днес отправи настоятелна молба за спиране на конфликта в Газа и призова за хуманитарна помощ, както и да бъде оказана помощ на ранените, за да се облекчи „много тежката“ ситуация в анклава, предаде БТА като се позова на информация на Ройтерс.

„Продължавам да мисля за тежката ситуация в Палестина и Израел, където много хора са загубили живота си. Моля ви да спрете в името на Бога, прекратете огъня“, каза той пред множеството на площад „Свети Петър“ след седмичната си молитва „Ангел Господен“. „Надявам се, че ще бъде направено всичко, за да се избегне разрастване на конфликта, че ранените ще бъдат спасени и че ще пристигне помощ за населението на Газа, където хуманитарната ситуация е много тежка“, каза още той.

Светият отец поднови призивите си за прекратяване на огъня и за освобождаване на заложниците, взети от „Хамас“ по време на атаката на 7 октомври, като се спря на децата, които според него „трябва да се върнат при своите семейства“. „Нека помислим за децата, за всички деца, които са въвлечени в тази война, както в Украйна и в други конфликти – убива се тяхното бъдеще „, добави той.

86-годишният Франциск вече призова за създаването на хуманитарни коридори и заяви, че е необходимо решение със създаването на две държави, за да се сложи край на войната между Израел и „Хамас“, припомня Ройтерс.

Междувременно Световната програма по прехраната призова за сигурен и разширен достъп на хуманитарната помощ до ивицата Газа, предаде ДПА.

Четете още

Избор на редактора