Папата и Берлускони готови да посредничат за мир между Киев и Москва

Папа Франциск заяви, че Ватиканът е готов да направи всичко възможно, за да посредничи за прекратяването на конфликта между Русия и Украйна. Главата на Римокатолическата църква подчерта това в интервю за италианския в. „Стампа“.

Запитан дали вярва, че помирението между Москва и Киев е възможно, Франциск призова никой да не се отказва от тази идея, предаде БТА.

„Но всеки трябва да се захване с демилитаризирането на сърца и душите си, като започне със своето собствено сърце и душа, а после да разсейва и разоръжава насилието. Всички ние трябва да бъдем пацифисти.

Ние трябва да искаме мир, а не просто примирие, което може само да послужи за превъоръжаване. Трябва да искаме действителен мир, който е плод на диалога“, изтъкна той пред изданието.

Същевременно в друга статия вестникът коментира появила се в консервативния британски седмичник „Спектейтър“ публикация, че лидерът на италианската партия „Форца Италия“ Берлускони имал намерение да отиде в Москва, за да се опита да сложи край на конфликта в Украйна.

Вярвал, че само той може да привлече руския президент на масата на преговорите. Според „Спектейтър“ Берлускони имал намерение да се опита да посети Москва преди Коледа, пише още „Стампа“.

Италианското издание допълва, че автор на публикацията в „Спектейтър“ е Никълъс Фарел, английски журналист, който е съветник и приятел на Берлускони. Така че той е в позиция да е запознат отблизо с намерението на бившия италиански премиер и настоящ сенатор.

Преди години именно Фарел направи прочутото интервю с Берлускони, в което той твърдеше за Мусолини, че не е убил никого и че е изпращал хората на ваканция на границата, припомня „Стампа“.

В статията Берлускони е обрисуван на розов фон, заобиколен от гълъби и се казва, че той искал споразумението за мир, договорено с негово посредничество, да се превърне в неговата политическа лебедова песен.

Четете още

Избор на редактора