Папата канонизира първата светица от Аржентина

Папа Франциск канонизира днес първата светица от родната си Аржентина, а в това време аржентинският президент либертарианец Хавиер Милей седеше на първия ред в базиликата „Свети Петър“, предаде Асошиейтед прес.

Литургията за обявяването на Мама Антула за светица бе първата среща между аржентинския папа и Милей, който веднъж нарече Франциск „идиот“ заради защитата на социалната справедливост. Аржентинският президент, който се прекръсти в началото на церемонията, седна отдясно на папа Франциск, отстрани на главния олтар.

Мама Антула е мирянка от XVIII в., която е служила на бедните и е помогнала за поддържането на йезуитската религиозна общност в Аржентина, след като религиозният орден, към който принадлежи папата, е бил потиснат.

По време на аудиенция в петък с аржентинските поклонници, пристигнали в града за церемонията, папа Франциск изтъкна Мама Антула като пример за милосърдие във време, в което, по думите му, „радикалният индивидуализъм“ е заразил днешното общество.

Милей ще се срещне утре на четири очи с папа Франциск, преди да проведе частни разговори с италианския крайнодесен премиер Джорджа Мелони и с президента Серджо Матарела.

По време на предизборната си кампания Милей определи папа Франциск като „идиот“ и „представител на злото на Земята“.

Папата разговаря дълго с избрания през декември Милей и посочи, че му е простил за предизборната реторика. Светият отец заяви, че обмисля да посети Аржентина по-късно тази година, което би било първото му пътуване до родината му след избирането му през 2013 г., посочва АП.

Четете още

Избор на редактора