Марсилия посрещна олимпийския огън с парад

Пищен морски парад посрещна олимпийския огън, който пристигна по море във Франция, за да достигне Париж за летните Олимпийски игри. Около 150000 души са очаквани на пристанището в Марсилия за тържеството по посрещането.

Белите мачти на легендарния кораб „Белем“, пренасящ олимпийския огън от родната му Гърция, се извисиха край брега на Марсилия днес по обед. Празникът по посрещането започна в морето с парад на флотилия от 1000 кораба, които представляват възхитителна гледка.

Едва довечера „Белем“ ще пусне котва на старото пристанище в Марсилия, където ще се проведе концерт върху плаваща сцена, преди огънят да бъде запален на специално монтирания котел в край на плаваща писта от олимпийския шампион по плуване Флоран Маноду.

Туристи и журналисти са препълнили града, който се подготви за събитието с щателно почистване и безпрецедентни мерки за сигурност. Ангажирани са 6000 служители на реда, инспектирани са 3400 кораба.

От четвъртък олимпийският огън ще започне двумесечната обиколка из Франция, като премине пред 450 града. 10000 души ще участват в щафетата, която трябва да достигне до градините Тюйлери в Париж за откриването на Игрите на 26 юли, уточнява БНР.

Четете още

Избор на редактора