Парацетамолът е лоша идея за махмурлука

Една тежка нощ може да накара мнозина да искат бързо решение за безмилостното главоболие от махмурлука на следващия ден. Но „парацетамолът“, колкото и да е мощен срещу главоболие, не се препоръчва за това. Фармацевтите предупреждават, че „парацетамолът“ се разгражда в черния дроб от същия ензим като алкохола.

Всеки, който е пил много алкохол предната вечер, няма да направи услуга на черния си дроб с парацетамол.

Според германски фармаколози, карайки черния дроб да работи извънредно, парацетамолът пречи на естествената способност на тялото да филтрира алкохола от системата.

И докато експертите от американската клиника Майо казват, че „времето е единственото сигурно лекарство за махмурлук“, все пак има няколко неща, които можете да направите, за да се почувствате по-добре. Можете например да приемате болкоуспокояващи с друга активна съставка, като ибупрофен.

Опитайте се да замените загубените минерали с банани, минерална вода или плодови сокове. Солените храни или тези, богати на въглехидрати, като гевреци, препечен хляб или бисквити, ще ви помогнат да компенсирате част от енергията. Някои хора се кълнат в ефективността на приемането на електролити и понякога го правят превантивно, преди да пият.

Електролитните разтвори, които обикновено се предписват за заместване на изгубените минерали, когато някой страда от повръщане или диария, могат да помогнат за възстановяване на баланса на тялото след махмурлук, но няма да го предотвратят, казват фармаколозите. Вместо това е по-добре да пиете повече вода, защото алкохолът причинява дехидратация. Чаша минерална вода с всяка чаша вино помага за намаляване на риска от махмурлук.

Четете още

Избор на редактора