Трима президенти пуснаха газовата връзка със Сърбия

Президентите на България, Сърбия и Азербайджан въведоха в експлоатация междусистемната газова връзка България-Събрия на официална церемония в неделя в Ниш.

Румен Радев, Александър Вучич и Илхам Алиев натиснаха копчето, пускащо преноса на суровината, сред която ще има и доставки на азерски газ, заради което и бе поканен държавният глава на страната, съобщава telegraf.rs.

Сърбия подписа споразумение за междусистемна връзка с Булгартрансгаз и търговско споразумение за доставка на до 400 милиона кубически метра газ от Азербайджан до края на 2024 г., като общата стойност на газовия интерконектор Ниш – Димитровград – България е 85,5 милиона евро.

Интерконекторът се разглежда като продължение на Южния газов коридор, който доставя азерски газ от каспийското находище „Шах Дениз ІІ“ до Европа. До България количества стигат през газовата връзка с Гърция, а новото съоръжение в посока Сърбия е възможност за съседката ни да разнообрази доставките си, за които в момента разчита на Русия.

Строежът на интерконектора започна на 1 февруари 2022 г. на сръбска територия, а на българска – година по-късно.

Неговата дължина от Нови Искър, през Калотина до Ниш е под 170 км. От тях 62 км са на българска територия. Газовата връзка е с капацитет до 1.8 млрд. куб. м годишно.

Проектът е финансиран частично с безвъзмездни средства от ЕС в размер на 49,6 милиона евро, както и с изгоден заем от 25 милиона евро от Европейската инвестиционна банка, който Сърбия ще плати за частта от газопровода, която минава през Сърбия.

„Днес не просто свързваме нашите национални газопреносни мрежи, защото интерконекторът е нещо много повече от инфраструктурен път, а е символ на нарасналите технологични способности на нашите страни и на успешното ползотворно сътрудничество между България, Сърбия и Азербайджан в перспектива“, каза при откриването на връзката българският държавен глава.

„Днес ние променяме енергийната карта на Европа, интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност“, заяви още той.

Изпращаме една успешна и ползотворна година, в която нашите страни – Сърбия, България, Азербайджан, дадохме пример за последователна работа и отдаденост, за едно по-сигурно бъдеще, посочи Радев.

Според българския президент новата газова връзка ще доведе до увеличаване на инвестициите в регионите, през които преминава.

След пускането в експлоатация на газовия интерконектор Сърбия-България, ще има демонстрация на възможностите на парашутните и специални части, в която ще участват представители от България и Азербайджан.

Четете още

Избор на редактора