Париж: Преговори за мир между Израел и Хамас

В Париж днес се очакват преговори за прекратяване на огъня между Израел и ислямисткото движение „Хамас“ и освобождаване от групировката на останалите израелски заложници в Ивицата Газа.

Ще бъде обсъден проект, изготвен от американските посредници въз основа на предложения на Израел и на палестинската въоръжена групировка „Хамас“, уточнява БНР.

Ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс е във френската столица за днешните разговори с представители на Израел, Египет и Катар.

Позовавайки се на американски правителствени кръгове, „Ню Йорк таймс“ пише, че сделката може да включва освобождаване от страна на „Хамас“ на над 100 заложници в замяна на прекратяване на военните операции на Израел в Ивицата Газа за около два месеца.

Междувременно ръководителят на агенцията на ООН за палестинските бежанци Филип Лазарини призова страните, които спряха финансирането ѝ, да преразгледат решението си и предупреди, че помощта за Газа е пред колапс. Девет държави преустановиха плащанията към агенцията след обвиненията от Тел Авив, че нейни служители са участвали в атаката на „Хамас“ на 7 октомври, след които Израел започна офанзива срещу групировката.

Четете още

Избор на редактора