Парламентът върна временно Пленума на ВСС

Със 121 гласа „за“, 55 „против“ и 2-ма въздържали се парламентът реши пленумът на Висшия съдебен съвет да продължи да съществува и да осъществява правомощията си съгласно действащото законодателство до избирането на нови състави на Висш съдебен и на Висш прокурорски съвет.

Този текст е записан в Преходните и заключителни разпоредби на Наказателно-процесуалния кодекс, но с тях се променя Законът за съдебната власт, уточнява БНР.

До поправката се стигна въпреки приетите през декември промени в Конституцията, които прекратиха съществуването на Висшия съдебен съвет и го разделиха на два съвета – съдийски и прокурорски. От опозицията предупредиха, че ще сезират КС.

Промените бяха приети въпреки яростната съпротива на опозицията, чийто основен аргумент беше, че с тях се нарушават Конституцията и правилника на НС. Правилникът, който е с ранг на закона – защото предложенията, внесени преди второ четене,  противоречат на предмета на промените от първо, Конституцията – защото я „суспендират“.

Петър Петров, „Възраждане“:

„Това ако не е поправката на поправката на поправката на Конституцията, здраве му кажи. Не знам какво още трябва да се случи в тази зала, за да разберат мнозинството народни представители, че така не трябва да се прави законодателството, защото освен че ставаме за смях, ние подкопаваме устоите на държавата и това законопроектче ще отиде в Конституционния съд“.

Мая Димитрова, БСП:

„С това предложение не само нарушавате Конституцията, но и вместо да ускорите съдебната реформа както бяха първоначалните ви заявки, вие създавате още по-голям хаос в съдебната система“.

А Тошко Йорданов от ИТН предложи:

„Утре вероятно ще гледаме законопроект за изменение и допълнение на Закона за фуражите. Предлагам през него да променим Конституцията в посока президентска република и да направим избора на главния прокурор пряк. Законът за фуражите е много добър повод, тъй като юридическата мисъл на ПП-ДБ е на ниво просо“.

От опозицията оспориха и мотивите на вносителите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС – че поправките се налагат по настояване на членове на ВСС, които в разговор с правосъдния министър Атанас Славов предупредили, че не е уредено кой се разпорежда с бюджетните средства. Гроздан Караджов от ИТН цитира съдия Атанаска Дишева:

„Това, което съдия Дишева добави, е, че такъв проблем – управляване на бюджета на съдебната власт, не съществува, защото бюджетът на съдебната власт и сега си е разделен по пера“.

От опозицията дори поканиха досегашния председател на ВСС Боян Магдалинчев, който от парламентарната трибуна обясни, че членовете на Съвета са на различни позиции:

„Дали с влизането в сила на Конституцията преустановява съществуването си ВСС или не“.

Въпреки многократните поименни подканяния на опозицията нито един от представителите на управляващото мнозинство не излезе да защити промените.

Двама депутати от ПП-ДБ гласуваха „въздържал се“.

Четете още

Избор на редактора