Парламентът в Скопие избра правителството

След два дни и повече от 16 часа дебати парламентът на Република Северна Македония гласува късно в неделя вечер правителството на Християн Мицкоски. От участвалите във вота депутати 77 гласуваха „за”, а 26 „против” новото правителство.

Вече избраният за премиер на страната Християн Мицкоски и министрите в правителството на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията „Твоята Македония”, коалицията от албански партии ВЛЕН и движението ЗНАМ положиха клетва, в която произнесоха конституционното име на държавата и подписаха клетвените листове.

В гласуването не участваха депутатите от коалицията Европейски фронт. Те напуснаха пленарната зала заради скъсения списък на заявените участници в дебата.

Последен в дебата преди избора и полагането на клетва говори Християн Мицкоски, който заяви, че при клетвата ще произнесе „тази срамна добавка” (т.е. „Северна“) към името на държавата си, но ще продължи да се бори „срещу несправедливостта”.

„Гражданите имат нужда от фокус, имат нужда от по-висок стандарт, по-високи заплати. Спокоен живот, желание да живеят тук, в Македония. Атаките, които чух тези два дни, се свеждат до две тези – Преспанския договор и френското предложение (т.е. преговорната рамка – б.ред.). Този български диктат няма да мине докато аз съм премиер и няма да има промени в конституцията. Докато съм жив ще поправям несправедливостта, в този момент съм безсилен. Ще трябва да кажа това неудобно прилагателно. Ще видите какво значи работа. Моята борба ще бъде всеки ден, за да не разочаровам гражданите. Това, което обещавам, е, че няма да се откажа. Нашите граждани заслужават по-добро. След няколко часа започват първите 100 дни на новото правителство. В първите 100 дни ще намалим данъците и ще увеличим пенсиите. Обявяваме фронт срещу корупцията, стартиране на капиталови инфраструктурни проекти“, заяви Мицкоски.

И докато в дебата в тези два дни от ВМРО-ДПМНЕ повтаряха основните ангажименти в правителствената програма и атакуваха лошото според тях управление на държавата от предишното правителство на СДСМ и Демократичния съюз за интеграция, от опозиционните партии атакуваха бъдещите управляващи заради обещания от предизборната кампания, които не са изпълнени и няма да изпълнят.

Докато за ВМРО-ДПМНЕ „това е голям ден, защото си отива най-некомпетентното и най-престъпното правителство“, според СДСМ „с някои изключения предложените министри вероятно ще играят епизодична роля“.

През втория ден на заседанието в дебата бяха въвлечени и Иван Михайлов и клуба, който носи неговото име и който беше заличен от регистрите в страната. Докато Весна Бендевска от ЗНАМ атакува СДСМ, че именно те са допуснали регистрацията на клуба, който носи име на „доказан сътрудник на фашизма”, Комисията за превенция и защита от дискриминация, чийто член беше тя, успя да забрани сдружението. Бившият министър Бисера Костадиновска-Стойчевска от своя страна отговори, че именно ВМРО-ДПМНЕ са онези, който бранят Иван Михайлов, защото се смятат за наследници на ВМРО, чийто председател е бил Иван Михайлов.

Преспанският договор, Договорът за приятелство и добросъседство с България и евроинтеграцията също бяха сред акцентите в дебата. От ВМРО-ДПМНЕ обвиниха предишното правителство, че Северна Македония не е получила дата за старт на преговори с ЕС, а от СДСМ заявиха, че в правителствената програма няма концепция за евроинтеграцията и че обещанията на ВМРО-ДПМНЕ, че договорът от Преспа ще бъде прекратен и ще бъде върнато старото конституционно име на държавата, а договорът с България и преговорната рамка –предоговорени, са неистина.

Европейска интеграция, борба с престъпността и корупцията, развитие на икономиката, балансирано регионално развитие, доближаване на правителството до гражданите, намаляване на данъците, увеличаване на пенсии и заплати, изграждане на добри отношения със съседите и насърчаване на междуетническите отношения са акцентите в програмата на правителството на ВМРО-ДПМНЕ, ЗНАМ и коалицията от албански партии ВЛЕН.

Правителството има общо 24 членове, включително премиера, който ще има петима вицепремиери. Първи вицепремиер е председателят на Демократично движение, част от коалицията ВЛЕН, Изет Маджити, който ще бъде и министър на околната среда и екологията. ВЛЕН има още един вицепремиер – Арбен Фетай, който ще отговаря за доброто управление. Другите вицепремиери на Християн Мицкоски са заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски, който ще бъде и министър на транспорта, председателят на Социалистическата партия в Северна Македония Люпчо Димовски, който ще бъде и министър, отговарящ за политическата система, и Иван Стоилкович от Демократическата партия на сърбите, който поема ресора за отношенията между общностите в страната.

Другите трима заместник-председатели на ВМРО-ДПМНЕ също са включени в новото правителство на Северна Македония -Тимчо Муцунски поема функциите на министър на външните работи и външната търговия, Владо Мисайловски поема функциите на министър на отбраната, а Гордана Димитриеска-Кочоска е новият министър на финансите.

Весна Яневска ще бъде министър на образованието и науката, Саня Божиновска – на новосформираното Министерство на енергетиката, рудодобива и минералните ресурси. Панче Тошковски остава на позицията министър на вътрешните работи, Стефан Андоновски поема функциите на министър на информационното общество и цифровата трансформация, а Цветан Трипуновски – на министър на земеделието. Актьорът Зоран Лютков е новият министър на културата и туризма, а бившият хандбалист Борко Ристовски поема новото Министерство на спорта. Бившият директор на общинското дружество за водоснабдяване в Скопие и бивш началник на кабинета на Мицкоски Златко Перински ще бъде министър на местното самоуправление.

От коалиция ВЛЕН, освен Меджити и Фетай, в правителството са включени още Арбен Таравари като министър на здравеопазването, Орхан Муртезани – по европейските въпроси, Фатмир Лимани е новият министър в трансформираното министерство за социалната политика, демографията и младежта и Бесар Дурмиши е министър за икономиката и труда.

Движението ЗНАМ има свои министри в Министерството на правосъдието (Игор Филков)  и Министерството на държавната администрация (Горан Минчев).

Шабан Салиу от Демократичните сили на ромите, част от коалицията „Твоята Македония“, ще бъде министър без портфейл, отговарящ за провеждането на декадата на ромското включване.

Четете още

Избор на редактора