Парламентът прие на първо четене новия закон за БНБ

Парламентът прие на първо четене законопроекта за Българската народна банка (БНБ) със 130 гласа „за“, 45 „против“ и 9 „въздържал се“.

Със законопроекта за БНБ, внесен от Министерския съвет, се цели обезпечаването на правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Предвижда се новият закон за БНБ да влезе в сила от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България.

От ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС подкрепиха законопроекта. Групата на „Възраждане“ гласува „против“. Единадесет депутати от „БСП за България“ също бяха „против“, а двама се въздържаха. От „Има такъв народ“ седем народни представители се въздържаха, а един гласува „против“.

Депутатите решиха срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта за БНБ да е пет дни. Предложението направи Венко Сабрутев („Продължаваме промяната-Демократична България“).

Цончо Ганев („Възраждане“) възрази, че не е нормално да има съкратени срокове между първо и второ четене по този законопроект и поиска срокът за предложения да е 14 дни.

Дебатите по законопроекта за БНБ започнаха вчера, но тогава не се стигна до гласуване заради изчерпване на пленарното време. Ако законопроектът за БНБ не се приеме, това означава блокиране на присъединяването на България към еврозоната, заяви тогава управителят на БНБ Димитър Радев.

Четете още

Избор на редактора