Парламентът прие поправката на Конституцията

33 минути – точно толкова бяха необходими на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, за да приемат на трето четене конституционната реформа. Така шестата поправка на основния закон вече е факт навръх Игнажден.

Гласуваха общо 237 народни представители. „За“ бяха 165 от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС. „Против“ бяха 71 от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с „въздържал се“.

В пленарната зала е министърът на правосъдието Атанас Славов. След обявяването на резултатите последваха аплодисменти и ставане на крака в пленарната зала.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов поиска прегласуване на текстовете. Йордан Цонев от ДПС му обясни, че няма как да има прегласуване, когато вотът е поименен и със ставане на крака. Председателят на Народното събрание даде почивка, след което заседанието ще бъде подновено.

Промените на трето четене бяха приети с поименно гласуване със ставане на крака от място и заявяване на „за“, „против“ или „въздържал се“. Депутатите бяха извиквани от председателя на парламента Росен Желязков.

Вчера измененията и допълненията в Конституцията бяха гласувани на второ четене от пленарната зала, а днес проектът за трето четене беше изчетен от зам.-председателя на Народното събрание Никола Минчев и депутат от ПП-ДБ.

Ето какво предвиждат приетите промени в Конституцията:

  • Ограничават се правомощията на президента при съставяне на служебно правителство.

При служебно правителство премиер ще се избира между списък от хора. Той включва действащите председател на Народното събрание, управител или подуправител на БНБ, председател или заместник-председател на Сметната палата, омбудсман или заместник-омбудсман.

Първоначално списъкът включваше и председателят на Върховния касационен съд, но той отпадна след критики от страна на конституционалисти.

  • Мандатът на главния прокурор се намалява от 7 на 5 години

Освен това главният прокурор няма право да се кандидатира за втори мандат.

  • Висшият съдебен съвет се разделя на две

Обособяват се Висш съдебен съвет с 15 членове и Прокурорски съвет с 10 членове.

В новия формат на Висшия съдебен съвет влизат председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, 8 членове, избирани от съдиите и 5 членове, избирани от Народното събрание.

В Прокурорския съвет влизат главният прокурор, двама членове, избирани от прокурорите, един член, избиран от следователите и 6 членове, избирани от Народното събрание.

  • Българите с двойно гражданство получават правото да стават депутати

Българи с двойно гражданство вече могат да бъдат избирани за народни представители. Условието е да са живели последните 18 месеца в страната.

Четете още

Избор на редактора