Парламентът прие разходите за „Страйкър“-ите

Депутатите приеха актуализирания проект за придобиване на бронирани машини за Сухопътните войски. Става дума за 183 машини „Страйкър“ от САЩ и 15 спомагателни камиони на обща стойност 2,5 млрд. лева.

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година и да завършат в началото на 2028 г.

Оспорваният дебат продължи близо три часа, като бяха разменени много остри реплики и взаимни обвинения. От опозицията се противопоставиха на решението и поискаха оставката на министър Тагарев.

„Ние имаме шанса да направим една много сериозна съществена крачка към модернизацията на българската армия“, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, след като изслуша всички упреци, че машините са стари и са силно надценени.

В мотивите на вносителя МС е записано, че целта на проекта е постигане на по-добра съвместимост със страните-членки на НАТО и намаляване на критичната зависимост от страни извън НАТО и ЕС.

И едно предупреждение дойде от ГЕРБ, които, въпреки че подкрепиха проекта за модернизация, предупредиха за риск от саботаж, тъй като решението за проекта е взето от Министерския съвет, преди да се произнесе парламентът.  А това означава, че някои от парламентарно представените формации, които се противопоставят на доставката на тези бойни машини „Страйкър“, може да го обжалва в съда.

Четете още

Избор на редактора