Депутатите: Мандатът на Габриел е неуспешен

С 226 гласа „за“, без против и един „въздържал се“ (от ПП-ДБ)  на извънредно заседание  Народното  събрание реши, че първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) приключва неуспешно.

Проектът на решение беше внесен вчера от зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, след като преди това сутринта номинираната за министър-председател от най-голямата парламентарна група Мария Габриел подаде писмо в Народното събрание, с което се отказва от кандидатурата си и заяви, че няма да предложи състав и структура на Министерския съвет.

Дебатът продължи точно час и пет минути. Очаква се още утре президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат на ПП-ДБ, тъй като с днешното гласуване процедурата бе отпушена.

Миналата сряда Асен Василев обяви, че гледа към втория мандат, тъй като първият бил изчерпан. Но още на следващия ден премиерът в оставка Николай Денков каза, че ако първият мандат се провали, то и вторият няма много шансове. От месеци от групата на ГЕРБ са категорични, че няма да подкрепят втори мандат на ПП-ДБ. Вчера това заявиха и от ДПС, които са на мнение, че без ГЕРБ не може да има мнозинство.

Днес ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ последен шанс да се разберат и да излъчат „национално правителство“, като от малката коалиция посочиха и срок – до връчването на мандата. Предсрочно, още преди заседанието, Бойко Борисов отклони тази покана. Делян Пеевски пък обяви, че е ясно, че предстоят избори.

От връчването на мандата ПП-ДБ ще имат седем дни, за да го изпълнят. Ако се провалят, Радев сам избира на коя парламентарна група да връчи третата и последна папка.

Четете още

Избор на редактора