Парламентът създаде временни комисии за Nexo и Панаира

Единодушно със 190 гласа беше създадена временна парламентарна комисия по казуса „Nexo“ по предложение на ГЕРБ-СДС. Тя трябва да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица от тях в България.

Комисията е на паритетен принцип – по двама народни представители от всяка парламентарна група. Тя ще работи един месец и трябва да излезе с доклад за констатациите и изводите, до които е стигнала.

Депутатите не приеха предложението на „Продължаваме Промяната“ (ПП) комисията да се занимава и с установяване на всички факти и обстоятелства относно финансирането на всички политически партии на парламентарните избори миналата година. Тезата на ПП е, че ГЕРБ-СДС са изхарчили повече пари, отколкото е субсидията им.

За председател на комисията беше избран Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, а Десислава Трифонова от парламентарната група за член.

Останалите членове на комисия са: от „Продължаваме Промяната“ – Рена Стефанова и Асен Василев; от ДПС – Йордан Цонев и Петър Чобанов; от „Възраждане“ – Златан Златанов и Ивайло Чорбов“. „БСП за България“ ще бъде представена от Иван Ченчев и Илиян Йончев, „Демократична България“ от Божидар Божанов и Надежда Йорданова, а „Български възход“ от Лидия Недева и Гален Монев.

Депутатите създадоха и временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на „Международен панаир Пловдив“ АД от предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, чрез действия на централната власт и на местните власти в общините Пловдив и Варна от 2016 г. насам. Народните представители взеха единодушно решението със 184 гласа.

Вносители на проекторешението са Йордан Иванов („Демократична България“) и група народни представители. Комисията ще се състои от 14 народни представители, избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група, като се избира за срок от един месец и трябва да изготви доклад за резултатите от работата си.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора