Парламентът обсъжда и гласува кабинета на ГЕРБ

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа днес. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание.

На 1 юли номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС Росен Желязков получи и веднага върна изпълнен на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство.

По-късно същия ден държавният глава издаде указ, с който предложи на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков. В проектокабинета „Желязков“ ще има един вицепремиер и 19 министри.

Днес президентът Румен Радев каза пред журналисти в Атина, че ще присъства на гласуването на проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в Народното събрание.

Той подчерта, че не е изненадан от предложението на ГЕРБ-СДС за кабинет на малцинството. „По време на консултациите с ГЕРБ те изразиха своето разочарование, че те не могат да предложат правителство, защото няма подкрепа от партиите. Аз насочих вниманието към други европейски държави, където има правителства на малцинството като все пак някакъв изход. Това изисква отговорност и политическа смелост“, каза Румен Радев.

Като първа точка в програмата на парламента за утре, по искане на председателя на парламентарната група на „Величие“, е предвидено изслушване на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и служебния заместник-министър на външните работи Невяна Митева относно подготовката за предстоящата юбилейна Среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО от 9 до 11 юли 2024 г. във Вашингтон.

В проекта на дневен ред е и освобождаване от длъжност на Владимир Савов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор“ във връзка с подадена от него оставка от 2 юли 2024 г.

Очаква се депутатите да изслушат и служебния министър на отбраната Атанас Запрянов за неучастие на Република България под никаква форма с жива въоръжена и невъоръжена сила във военния конфликт в Украйна. Искането е с вносители Борислав Гуцанов и Иван Иванов от „БСП за България“.

По искане на „Възраждане“ като точка втора в проекта на дневен за четвъртък е включено изслушване на служебния министър-председател и служебен министър на външните работи Димитър Главчев относно развитието на процеса по разширяване на Европейския съюз след приемането на т. нар. „френско предложение“, острата антибългарска кампания и изказвания на голяма част от политическия елит в Република Северна Македония.

Точка трета от проектопрограмата за четвъртък предвижда изслушване на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Йордан Вълчев относно напредъка на строителството на автомагистрала „Хемус“ и напредъка в процедурите по стартиране строителството на автомагистрала „Черно море“.

Предвидено е време и за парламентарен контрол.

Четете още

Избор на редактора