Патриархът: Днес празнува свободният и просветлен дух

„Празникът на народните будители е празненство на свободния и просветлен български дух. Неговото учредяване през далечната 1922 г. е израз на благодарност, признателност и дълбок поклон пред всички онези, които в мрачните столетия на двойна – политическа и църковна зависимост, вярно следвайки заветите на първостроителите на християнска България, са поддържали жив пламъка на просвещението и са възпитавали сред народа ни непримиримост с робската участ и с духа на пораженството. Такъв празник може да има само народ, който не познава примиренчеството, който съзнава важността на своята духовна, културна и държавна традиция, на своето собствено лице и своята идентичност сред многообразието от народи и култури в света, в който живеем“, казва обръщението си за Деня на народните будители Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Носител на този дух на свободата и просвещението е била и остава Православната ни църква. От нейните недра излязоха и преподобният Паисий, който постави началото на Възраждането ни, и „патриархът на българските учители и книжовници“ йеромонах Неофит Рилски, чието родолюбиво, колосално по мащабите си духовно-просветно дело почетохме във връзка с изпълването на двеста и тридесет години от неговото рождение, и още стотици и хиляди знайни, и незнайни чеда на православния ни народ, и на светата ни Църква, които не позволиха равноапостолното дело на Покръстителя – св. Борис Михаил, на светите Седмочисленици и на всички техни съработници и приемници през вековете да бъде разрушено и да потъне в забрава, отбелязва Негово Светейшество .

„Днес ние молитвено ги почитаме и с благодарност се прекланяме пред тях и техния подвиг, като не забравяме и техните приемници: съвременните будители, които с отговорност и чувство за дълг и приемственост продължават тяхното светло и свято дело във време, в което народът ни отново има нужда от своите будители. За днешните будители – нашите скъпи учители и книжовници, всички хора на науката и изкуството, на духовността, просветата и културата, днес се молим Всеблагият Бог да ги укрепва в тяхното служение, да им дарува здраве и сили, за да можем с тяхната помощ да вървим винаги в пътя на истината и да пребъдем като чеда на светлината и Божи народ. Честит и благословен празник!“, отправя своя благослов българският патриарх Неофит.

Четете още

Избор на редактора