Патриарх Неофит ще има втори викарий

Досегашният архирейски наместник на Кюстендил архимандрит Исаак ще бъде ръкоположен в епископски сан и ще бъде назначен за втори викарий на Патриарх и Софийски митрополит Неофит. Това съобщава на сайта си Софийската митрополия. В Кюстендил Исаак дойде от Видинската митрополия.

Светият Синод е взел решението си за хиротонията на архимандрит Исаак за Велбъждски епископ в пълен състав  на заседание, на което е разгледал  писмо на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Единодушното решение, след гласуването, е Високопреподобният архимандрит Исаак да бъде ръкоположен в епископски сан с титлата Велбъждски на 10 юни в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в София. След хиротонията епископ Исаак ще продължи своето служение като втори викарий на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, се казва в съобщението.

В Кюстендил се коментира дали дядо Исаак ще продължи да служи и като архирейски наместник на града, или ще бъде назначен нов наместник. Богослови казват, че новият Велбъждски епископ може да съчетава двете позиции – и архирейски наместник на Кюстендил, и втори викарий на Патриарха

Четете още

Избор на редактора