Педро Санчес се закле като премиер на Испания

Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес положи клетва пред Краля и Конституцията като премиер на страната, след като кандидатурата му беше гласувана с абсолютно мнозинство в 350-местния Конгрес.

Датата и часът за клетвата бяха определени след среща на Крал Фелипе Шести и председателя на Конгреса Франсина Арменгол, на която тя информира монарха за гласуването на депутатите.

Санчес получи одобрението на 179 от тях, а 171 бяха против. Той бе избран с гласовете на баските и галисийските националисти и каталунските сепаратисти срещу обещание да прокара Закона за амнистия, който ще реабилитира осъдените за опитите да бъде провъзгласена Каталуния за независима република.

Пред краля председателите на Конгреса и Сената, главния нотариус, председателите на Конституционния съд и на Генералния съвет на съдебната власт беше прочетен кралският указ за назначаването на Санчес за премиер, след което той се закле с ръка върху Конституцията, отворена на чл. 99.

„Обещавам, със съвестта и честта си, вярно да изпълнявам задълженията на президент на правителството, с лоялност към краля, и да пазя и гарантирам, че Конституцията се спазва като основна норма на държавата, както и да поддържам тайната на разискванията на Министерския съвет и на министрите“, каза премиерът.

Това е първата среща на Санчес с председателя на Генералния съвет на съдебната власт, след като той се обяви твърдо против спорния Закон за амнистията. Двамата не разговаряха, а Санчес проведе протоколен разговор с краля.

Сега предстои да стане ясно кои от сегашните министри ще запазят поста си и кои ще бъдат новите лица в бъдещия кабинет.

Четете още

Избор на редактора