Пеевски зове за проверка на всички руски имоти у нас

Санкционираният по „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски поиска незабавно сезиране от прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“ за установяване на собствеността на множество имоти, сред които и този на църквата „Св. Николай Мирликийски – Чудотворец”, които са във владение на руската държава неправомерно, както и за земи и сгради, за които няма данни да имат дипломатически статут.

Пеевски акцентира на компетентните органи за редица медийни публикации, които осветяват механизмите за обсебване на апетитни имоти и земи в България от страна на Руската федерация.

Пеевски сигнализира прокуратурата и ДАНС да се запознаят с разследването на журналиста Генка Шикерова от „Свободна Европа” – „Завладян неправомерно”, от което се създават обосновани предположения, че руската държава владее хиляди квадратни метра земи в България, сред които са обекти от значение за националната сигурност или граничещи с такива.

В сигнала си до държавното обвинение и ДАНС депутатът посочва „фрапантен“ пример със заградени над 11 хил. кв. м. в санитарно-охранителната зона на язовир „Искър“ (който снабдява с вода София), за който няма документи за собственост, но се владее от Руската федерация.

Той обръща внимание, че всяко забавяне или нерешителност на българските власти по отношение на разрешаването на тези стратегически за страната ни въпроси от една страна нарушава обществения интерес, а от друга страна създава предпоставки за развитие на опасни влияния, свързани с интересите на Русия.

„Затова е необходимо да бъдат предприети незабавно всички законови действия, с които да се защитят националният интерес и суверенитет“, заключва в сигнала си Делян Пеевски.

Депутатът от ДПС обяснява и че за трайното разрешаване на този проблем, като законодатели от партията ще използват всички парламентарни способи и заедно с колегите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, „които вече заявиха нагласа за законодателни промени, ще внесем своите предложения в Народното събрание“.

Четете още

Избор на редактора