Пеевски иска комисия за групата около Нотариуса

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски ще предложи създаване на временна парламентарна комисия, която да провери фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса. Това се посочва в позиция, разпространена от пресцентъра на движението.

Предложението идва в отговор на призива на гражданската организация „Антикорупционен фонд“.

Правовата държава означава държава с обективна и независима съдебна система. Недопустимо е правосъдието да се случва по клубове и на тъмно, отбелязва Деян Пеевски. Той посочва, че това не е първият случай, в който се разкрива нерегламентирано влияние в правосъдната система, но трябва да бъде последният.

Обществото трябва да знае какво се е случвало и нашата отговорност като народни представители е да осветим лошите практики и да направим така, че да бъдат невъзможни занапред, призовава той.

Делян Пеевски припомня, че парламентът е натоварен от конституцията и хората с най-голяма отговорност за укрепването на правовата демократична държава.

„Със съгласието за промени в Конституцията и сформирането на евроатлантическото конституционно мнозинство, ние започнахме реформирането на правосъдната система, което трябва да довършим, за да възстановим държавността и справедливостта в името на хората“, се казва още в позицията.

Мартин Божанов бе убит в затворен комплекс в Горна баня миналата седмица. В Софийската градска прокуратура има едно разследване за дейността на Божанов, каза след убийството заместник градският прокурор Иво Илиев. Разследването е за имотни измами, пране на пари и за изнудване на съдии по граждански дела, по които той е имал интерес. Разследването е било на финална фаза и е предстояло повдигане на обвинение, каза тогава Илиев.

Четете още

Избор на редактора