Пеевски: Митрофанова се държи арогантно и нагло

Депутатът от ДПС Делян Пеевски определи като „арогантно“ и „нагло“ поведението на руската посланичка Елеонора Митрофанова днес при отварянето на Руската църква в София. И настоява регионалният министър Андрей Цеков да заведе дело за собствеността на храма.

„Днес бяхме свидетели на арогантно и нагло поведение от представител на чужда държава – руския посланик Митрофанова. Представител на чужда държава, който си позволява да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата държава и нейните държавни органи и да поставя под въпрос способността на институциите да защитят интересите на българските граждани, да назидава и разпорежда“, пише Пеевски в своя позиция, разпространена от пресцентъра на ДПС.

„Този имперски стил на действие е неприемлив и призоваваме настоятелно министъра на регионалното развитие и благоустройството незабавно да заведе дело за собствеността на храма, тъй като има събрани безспорни доказателства за това, че църквата „Св. Николай Мирликийски – Чудотворец“ е българска. Единствено като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес“, пише още лидерът на движението в парламента.

По-рано пред медиите в парламента той предупреди, че „демокрацията може да  про-Путин агенти да заключват български православни храмове. Църквата е на миряните, на българските християни.

В евроатлантическа България не може да се допусне вмешателства, които ощетяват хората и застрашават демокрацията.

Четете още

Избор на редактора