Пеевски питал всеки: Ти с Доган ли си или с мен

Има напрежение между Ахмед Доган и Делян Пеевски, призна в БНТ зам.-председателят на ДПС Джейхан Ибрямов, който присъства на срещата с почетния председател в резиденцията в парк Росенец.

„ДПС е идея, тя е партия, организация със собствен механизъм за функциониране, зададен от годините насам. Тя е жив организъм и трябва да се обсъждат различните тези. Ние сме една школа. През нея са минали много утвърдени политици. Всички сме продукт на тази школа и няма как в един момент всичко, което е като начин на функциониране в партията да бъде загърбено и да има еднолични решения, които се спускат“. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ Джейхан Ибрямов.

„Имахме покана от нашия почетен председател г-н Ахмед Доган. Отидохме 17-те, проведохме сериозен разговор, дебат за моделите на управление, които функционират в момента в партията и моделите на управление, които ние сме свикнали и сме обучени. Смея да твърдя, че всички 17 колеги, които бяхме там бяхме пределно откровени. Всичко, което е натрупано през този период – година, година и нещо беше изложено пред почетния председател. Обсъдихме, че не функционира централно оперативно бюро, не се е събирало нито един път досега. Разбира се централният съвет – 2 заседания, които протекоха в рамките на няколко минути. Нямаше дебат, нямаше обсъждания, развитие на тези“, коментира Ибрямов срещата в резиденцията на Ахмед Доган в събота.

„В устава на партията много ясно е описано какви са санкциите, но в най-скоро време ще бъде изяснена тази тема. Не искам да хвърлям думи в устата на господин Доган. В най-скоро време той ще излезе със собствено изявление по всички случващи се в ДПС неща“, така Ибрямов отговори на въпрос може ли да бъде санкциониран Делян Пеевски, ако не спазва устава на партията.

„Всяка реакция си има връхна точка. Разбира се настъпи момент при една нормална процедурна практика за избор на правителство имаше воля, които ние изпълнихме на нашия почетен председател и гласувахме „против“ кабинета и това започна да ескалира и стигнахме до този етап. Когато трябва да подкрепиш някого или нещо, или кабинет винаги е хубаво да разберем защо. Кои са причините, кои са основните политики, които този кабинет ще прави. Такъв дебат в нито парламентарната група, нито в партията се е провел“, каза зам.-председателят на ДПС.

Джейхан Ибрямов заяви, че Делян Пеевски е оказвал натиск върху всеки един от народните предсталители на Движението преди гласуването на проектокабинета на Росен Желязков /ГЕРБ/. На всеки един от депутатите от ДПС Пеевски е задавал един въпрос: „Ти с Ахмед Доган ли си или с мен?“, каза Ибрямов в интервюто за БНТ.

Същият въпрос е бил зададен и на дългогодишната лична секретарка на Ахмед Доган – Биршен Яхова, която е съпруга на Джейхан Ибрямов.

В близките дни се очаква изявление на Ахмед Доган, което да изясни ситуацията в партията. Вчера в Росенец, Доган прие 17-те депутати, които не подкрепиха по негово указание проектокабинета на Росен Желязков.

Джейхан Ибрямов даде да се разбере, че има шанс за правителство с втория мандат – този на ДПС. Партията е готова да води диалог с ГЕРБ и останалите парламентарни групи за съставяне на кабинет, като гласувалите „против“ кабинета на Желязков сега са готови да дадат подкрепата си, стига да има ясна договореност за политиките, които ще се водят.

Четете още

Избор на редактора