Пеевски: Този парламент е изчерпан

Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски, цитиран в съобщение,  разпространено от пресцентъра на партията.

Необходими са бързи предсрочни избори, за да продължим да работим за хората и България с ясно евроатлантическо мнозинство и правителство, допълва Пеевски.

ДПС подкрепи до последно усилията да бъде сформиран кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС в рамките на това Народно събрание, в името на стабилността и сигурността на хората и страната, пише Делян Пеевски. Участвахме в разговорите по споразумението там, където трябваше да бъдат договорени принципите за решенията, които се вземат с квалифицирано мнозинство. Текстовете бяха изработени съвместно от мен и Кирил Петков и получиха пълно съгласие от страна на ГЕРБ-СДС, пише още Делян Пеевски. От ДПС обясняват, че са разбрали от пресконференцията на ГЕРБ-СДС, че независимо от многото отстъпки в преговорите с ПП-ДБ, те са продължили с условията и претенциите, които са несъразмерни на тежестта им в парламента.

От ДПС заявяват, че няма да подкрепят правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ. Подобно правителство е невъзможно без ГЕРБ-СДС, а опитите да се сформира някакво аритметично мнозинство, включващо антиевропейски партии, и конкретно “Възраждане”, биха били абсолютно безпринципни, се казва още в съобщението.

Ако президентът Румен Радев прецени и връчи третия мандат на Движението за права и свободи, ние ще го върнем, защото не приемаме да се търси мнозинство с антинатовски и антиевропейски партии като “Възраждане”, с които сме идеологически и морално несъвместими, пише Делян Пеевски.

За да продължим напред, страната се нуждае от максимално скорошно провеждане на предсрочни парламентарни избори, след които България да има евроатлантическо мнозинство и правителство.

Пеевски благодари на колегите, с които за тези девет месеца са успели да направят най-важното – да върнат властта в парламента, да направят промените в Конституцията, да утвърдят евроатлантическата позиция на България и да се включат активно в помощта за Украйна.

Според Пеевски тези политики трябва да продължат и в следващия парламент, за да се довършат започнатите реформи на съдебната система и борбата с корупцията.

По-рано днес предложената за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви на пресконференция, че ще внесе писмо в Народното събрание, че оттегля кандидатурата си за премиер. ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат, стана известно от думите на Габриел.

Четете още

Избор на редактора