Пеевски: Хем най-влиятелен, хем най-мразен

Лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски има най-голямо влияние при вземането на политически решения. Това сочи проучване на „Маркет линкс”, съобщи Добромир Живков, управител на социологическата агенция в интервю за бТВ.

Ние имаме маркери, с които мерим това влияние. На въпроса кой политик има най-голямо влияние при вземането на политически решения, на първо място хората посочват Делян Пеевски, на второ – Бойко Борисов, каза Живков.

В същото време Пеевски продължава да бъде най-мразения политически лидер в България, въпреки своята хиперактивност напоследък, сочи същото проучване. От запитаните граждани 78% не го одобряват, а одобрение му дават 8%, които се покриват с електората само на ДПС. Най-близо до него стои Корнелия Нинова от БСП, за която неодобрението е 71%, а одобрението – 11%. Трети по непопулярност е Кирил Петков от Продължаваме промяната – 70% неодобрение и 14% одобрение.

Общо погледнато, партийните лидери не са любимци на обществото. Най-високо одобрение продължава да има Бойко Борисов от ГЕРБ с 20% срещу 63% неодобрение. След него е Христо Иванов с 15% одобрение и 62% неодобрение, а трети е Костадин Костадинов също с 15% одобрение, но с 64% неодобрение.

От заемащите държавни постове само Румен Радев получава положителен рейтинг – 42% одобрение и 38%  неодобрение. Предишните проучвания показваха, че и той има отрицателен рейтинг. Социологическата агенция обяснява това с факта, че вече не е на власт чрез служебно правителство. Премиерът Николай Денков, върху когото се фокусира общественият натиск, има 22% одобрение и 58% неодобрение.

Сходни са резултатите и за правителството като цяло: 20% одобрение и 60% неодобрение. От институциите най-зле е Народното събрание, за което одобрението е само 13%, а неодобрението – 63%.

Четете още

Избор на редактора