Пеевски: Ще приключа с дерибеите в ДПС

„Да съм ясен – противопоставяне Доган-Пеевски няма и не може да има. Конфликт Доган-Пеевски няма и не може да има. Тема Доган-Пеевски няма и не може да има“, заявява председателят на ДПС Делян Пеевски, цитиран в съобщение на пресцентъра на партията. „Но трябва да сме честни с хората и да признаем – тема има и конфликт има. И темата е Пеевски-дерибеите. Дерибеите, които забогатяха на гърба на Доган“, отбелязва той.

„Всеки, преживял дълго време в политическия живот, знае, че твърде често и лесно могат да се пресичат граници. И това винаги се е смятало за част от неписаните правила на играта. Но дори и в тази игра има граници, които не се преминават. Никога и по никакъв повод. Като политик аз мога да приема много неща и съм доказал, че мога да ги преодолея и въпреки казаните тежки думи и противопоставяния, съм съумявал да намеря диалога и балансите”, посочва Пеевски.

Той подчертава, че едно нещо няма да приеме, допусне и да подмине – „никой, независимо от мотив, мерак, личен или групов егоизъм, няма право да ме противопостави с почетния председател на  ДПС д-р Ахмед Доган”.

„Доган е лидерът, до когото неизменно съм бил в най-трудните моменти, независимо от всичко. Когато са го предавали, когато е било трудно, когато всички са се изпокривали, аз пак съм бил до него. И другото – той винаги е бил до мен, дори когато е било много, много трудно. Винаги сме били заедно. Той много добре знае това. И всеки от тези, които говорят днес, също знаят това. И няма да приема да си приписват ролята на говорители, медиатори или не знам какви си измислени фактори”, заявява Пеевски.

Според него тези дни сме се нагледали и наслушали на интриги, внушения, подмяна и манипулации. Ще се обърна с цялото си уважение към г-н Доган, за да кажа само едно: „Винаги съм бил до теб , винаги си можел да разчиташ на мен и това не се е променило“, посочва Делян Пеевски.

„Защото Доган е основателят и почетен председател на Движението за права и свободи и това никой, нито за миг не е оспорил в партията и не бих допуснал да бъде оспорено от никого. Това е смисълът на трите букви ДПС – да защитава, да променя живота на нашите хора, а сега задачата ни е и да изкупим грешки, които сме направили през годините”, отбелязва още той.

Никой не може да отрече направеното от мен за ДПС и нашите хора от една година, насам, след дългия застой. Ако някой го отрича – нека дойде да спорим. И ако моята вина е, че извадих ДПС от изолация и дадох надежда на нашите хора, тази вина съм готов да я нося, допълни той.

„Ще бъде ли по-силно ДПС, ако Доган и Пеевски не са заедно!? Слава Богу, този въпрос изобщо не е на дневен ред. Но трябва да сме честни с хората и да признаем – тема има и конфликт има. И темата е Пеевски-дерибеите. Дерибеите, които забогатяха на гърба на Доган. Които тормозеха хората с “това за нагоре, това за мен, мене ме праща” и т.н. И хората ни и самите дерибеи много добре знаят за какво говоря! Дерибеите, които сега бъркат в душите на хората. И защо? От страх? От мерак? От алчност? Те нямат аргумент за нещо, сторено от мен, срещу ДПС и хората на ДПС. Но правя и ще направя всичко, за да приключа темата с тях и да престанат да тормозят нашите хора”, посочва той.

Пеевски напомня, че по места няма нито един изключен, „освен тези, за които са настоявали нашите хора“.

„Винаги, независимо от това, какво се случва, ще бъда с тези хора, заради които поех тежестта на отговорността да бъда председател на партията. За всички останали теми, винаги, когато е трябвало съм разговарял с абсолютно всички. Никой не е разговарял с колегите повече от мен. За заседанията и двамата  председатели въпрос е липсата на инициатива, но това не може да бъде застрашаващ целостта на партията проблем.Истинската тема, обаче, е новото начало. Това изплаши дерибеите“, заявява още Пеевски.

Според него това, което в момента те правят, се случва с натиск, с мачкане на хора, което повече няма да бъде допускано.

Пеевски е категоричен, че няма да изостави принципите на новото начало. „Ще дам шанс на младите хора и обновлението, защото ние доказахме, че можем да сме силни.  Искам младите да виждат, че има смисъл да подкрепят ДПС. Защото хората видяха и повярваха какво можем. ДПС стана втора политическа сила с 47 депутати, със своите активни кметове и силна местна власт и не трябва да позволяваме нищо да ни спре по този път!“, посочва той и завършва: „Трябва да бъдем обединени, да сме заедно!“.

Вчера почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган се срещна с членове на ДПС, сред които Джевдет Чакъров, председател на ДПС, както и част от депутатите, гласували против избора на кандидата за премиер Росен Желязков, предложен от ГЕРБ-СДС. Срещата беше в имота на Доган в парк „Росенец“ край Бургас.

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров коментира след срещата, че ДПС не функционира нормално и трябва да се върне към нормалността. Очаквайте в скоро време обръщение на нашия почетен председател. Нашите колективни органи не функционират и това повече не може да продължава, посочи Чакъров. Проведохме задълбочено заседание с нашия почетен председател. Обсъди се политическата ситуация в страната. Обсъди се и ситуацията вътре в нашата политическа сила и в парламентарната ни група, каза още Джевдет Чакъров. Необходимо е да се върне към нормалността по отношение на функционирането. Имаме предвид автентичното ДПС – с функциониране на колективните органи, диалог, визия, обсъждане на решения, които произтичат от колективните органи, съобразно нормите в нашия устав, посочи Чакъров. Решението на всички колеги е, че връщане назад няма и трябва да възстановим нормалността, заяви той.

Миналата седмица при гласуването на кандидатурата на Росен Желязков за премиер, номиниран от ГЕРБ-СДС, парламентът не одобри номинацията, като част от депутатите от ДПС гласуваха „против“. Преди гласуването Рамадан Аталай каза, че отношенията между Делян Пеевски и Ахмед Доган са в разрив в момента. По думите му има директно разпореждане от почетния председател парламентарната група на ДПС да не подкрепя правителството.

По-рано пред седмицата пред медиите в парламента Джевдет Чакъров коментира, че има напрежение в парламентарната група. Освен Рамадан Аталай от групата бяха изключени и депутатите Айсел Руфад и Джейхан Ибрямов. Преди тях оставка поддаде Филиз Хюсменова, водач на листата на ДПС във Варна.

Преди дни народните представители от ДПС, гласували против проектокабинета, разпространиха  отворено писмо, в което декларират, че са изпълнили разпореждането на почетния председател и са гласували „против“ предложения от ГЕРБ-СДС кабинет. В писмото си те заявяват, че са за „единство и заедност“ на ДПС под ръководството на Ахмед Доган.

През изминалата седмица председателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че ДПС ще бъде монолитно и с г-н Доган ще върви напред.

Четете още

Избор на редактора