Пендаровски се кандидатира за нов мандат

Президентът Стево Пендаровски обяви кандидатурата си за нов мандат на предстоящите президентски избори, съобщи мakfax.mk.

Пендаровски каза, че през изминалия период е получил подкрепа от граждани, общественици, преподаватели, културни дейци, хора, които го познават и които не го познават, и благодари на всички тях за доверието.

Пендаровски очаква СДСМ да формализира подкрепата си за кандидатурата му на 3 март, а от понеделник ще разговаря с десетте партии от тази коалиция, които обявиха, че ще го подкрепят в надпреварата за президент. Президентът призова гражданите от 3 март да го подкрепят чрез събиране на подписи.

„Имам мандат зад гърба си без нито една стратегическа грешка, без корупционна афера и случай на непотизъм, свързан с мен, семейството ми, близки и колеги. Аз водех преговорите за членство в НАТО и в първия ми мандат станахме членове на алианса, а във втория ще станем членове на ЕС“, каза Пендаровски.

Както добави той, няма случай етническият произход да е бил причина за понижаване на някого и структурата в кабинета му е потвърждение в тази посока.

„Показах, че президентът може да бъде независим от всякакви центрове на политическа власт, включително и от тези, които го подкрепиха на изборите. Никой не ме контролира и не дирижира решенията ми“, каза Пендаровски.

Президентът говори и за споразуменията с Гърция и България, както и за рамковия договор. В тази посока той каза, че има политически кандидати, които обявяват преразглеждане или анулиране на рамковия, Преспанския или договор с България.

„Рамката изпълни своята историческа роля и не подкопа вътрешното сближаване. Най-вече заради него станахме кандидат за членство в ЕС. Споразумението с Гърция даде възможност за членство в НАТО (…), а с България три години не беше оспорвано. Същият този договор стана проблем, когато България под старата си комунистическа националистическа гвардия започна да измисля мотиви за блокадата, които не са в самия договор“, каза Пендаровски.

Четете още

Избор на редактора