Песен в чест на Ким Чен-ун стана тотален хит в ТикТок

Пропагандната песен се оказа популярна сред потребителите от поколението Зет. Повечето коментари за нея са с насмешка, особено като се има предвид, че текстът възхвалява човек, който непрекъснато заплашва „да заличи Съединените щати“, съобщава БНТ.

Заглавието на песента е „Баща – приятел“, а текстът гласи:

„Нека да запеем за Ким Чен-ун,
великия лидер,
нека да се хвалим с Ким Чен-ун,
нашия баща – приятел!“

„Никой не е очаквал Тейлър Суифт да бъде отвята веднага, след като пусна новия си албум“, отбелязват онлайн потребителите на ТикТок.

„Тази песен заслужава Грами“, „Толкова е антиутопична, че пленява“ – това гласят коментарите в социалната мрежа.

Но жизнерадостната песен крие нещо много по-зловещо.

„Баща – приятел“ е поредната от серия пропагандни песни в Северна Корея през последните 50 години.

Мелодията е написана така, че да се запомня, да пронизва ушите и да остава в умовете на севернокорейците. Няма място за абстрактни фрази и сложни думи, казва Александра Леонзини – изследовател на севернокорейската музика от Университета Кембридж.

Двеминутната песен има и ново послание – Ким Чен-ун е наричан „баща“ и „велик“ – думи, използвани преди само за основателя на комунистическата държава – Ким Ир-сен.

Когато през 2012 г. Ким Чен-ун пое управлението на Северна Корея от баща си Ким Чен-ир, той беше наречен „Великият наследник“. В началото на годината Ким Чен-ун обяви още, че вече не търси обединение с Южна Корея, която по думите му е „враг номер едно“.

Съобщава се, че Пхенян е разрушил огромна арка, която символизира надеждата за обединение с Юга и е неизменно свързвана със завета на баща му Ким Чен-ир. В Северна Корея има нулева толернатност за свобода на артистите. Незаконно е музиканти, художници и писатели да правят изкуство, само в името на самото изкуство. То трябва да служи за обучение на гражданите и по-точно да ги научи на благодарност и лоялност към партията.

Четете още

Избор на редактора