ПЕС плаши да изхвърли БСП заради новата коалиция

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме всички необходими мерки срещу своя член в България – Българската социалистическа партия, която обяви намерението си да формира широка коалиция с проруски националистически партии, съобщава генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек пред Euractiv.

Междувременно в София експерти смятат, че българският президент Румен Радев стои зад националистическия тласък и че ЕС трябва да се подготви за правителство в стил Орбан, готово да се възползва от нарастващата „умора“ от Украйна.

Euractiv съобщи в четвъртък, че Българската социалистическа партия (БСП), която е официален член на ПЕС, планира да създаде нов ляв националистически блок, който включва 16 партии.

Сред тях са радикалната антиевропейска проруска и пропутинска партия „Атака“ начело с Волен Сидеров, както и русофилската формация на Николай Малинов, който в момента е изправен пред български съд по обвинения в шпионаж в полза на руски олигарси.

„Ако ръководството на българската партия тръгне по пътя, описан в медийния репортаж в сряда, тогава със сигурност Европейската социалистическа партия ще предприеме последващи мерки, както се случи в други случаи, като например в Словакия“, каза Филибек пред Euractiv в кулоарите на събитие, организирано в Брюксел в четвъртък.

В началото на октомври ПЕС прекрати членството както на проруската партия „Смер“ на Роберт Фицо, така и на „Хлас“ на Петер Пелегрини, които сформираха коалиционно правителство след своя „десен“ завой.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова наскоро заяви, че е против настояването на ПЕС за прилагане на Истанбулската конвенция за признаване на трети пол, който няма връзка с биологичния пол.

„Не одобряваме ПЕС да обяви санкции срещу Русия за предоставянето на оръжие на Украйна“, добави Нинова, като същевременно изрази възхищението си от Фицо и неговия патриотичен завой.

Българската социалистическа партия винаги е поддържала ясна проруска позиция, защото е пряк наследник на тоталитарната комунистическа партия, която управлява България след Втората световна война до разпада на съветския строй в Източна Европа през 1989 година.

Лидерът на партията Корнелия Нинова обаче започна да променя левия прогресивен политически характер на партия в посока на националистическата риторика.

„Ние сме против знамето, което развява Партията на европейските социалисти (ПЕС) през последните години за прилагане на Истанбулската конвенция, за признаване на трети пол извън мъж и жена, за социален пол. Ние не одобряваме това, че ПЕС се заявява за санкции срещу Русия, за предоставяне на оръжия на Украйна“, каза Нинова.

Първият тест за „националистическата левица“ ще бъдат европейските избори през юни, където БСП ще се конкурира с радикалната проруска евроскептична партия „Възраждане“, която настоява за прекратяването на членството на България в НАТО и поставя под съмнение членството на страната в ЕС.

Четете още

Избор на редактора