Арестуваха петима наши моряци от кораба с кокаина

Петима моряци са задържани от ирландските власти във връзка с кокаина, намерен на борда на товарния кораб „Верила“, съобщи БНТ. От МВР уточниха, че всички са български граждани.

Петимата мъже са на възраст 50, 46, 44, 41 и 35 години. Те са арестувани за контролиран внос на наркотици. Всички са задържани в участъците на националната полиция в дивизия Лимерик.

Продължава претърсването на плавателния съд, което се ръководи от служители на приходната митническа служба.

Половин тон кокаин беше открит на борда на кораба „Верила“, който е пътувал под малтийски флаг и е бил задържан в сряда в ирландско пристанище Лимерик. Екипажът е от 17 българи и един украинец.

Българският кораб „Верила“, собственост на Параходство „Български морски флот“, е задържан в ирландското пристанище и местните власти го разследват за трафик на наркотици. Корабът е за насипни товари. Превозвал е зърно от Канада за Ирландия. На 8 декември е отплавал от канадското пристанище Хамилтън.

Досега ченгетата са иззели редица електронни устройства, включително мобилни телефони, като част от разследването.

Тези устройства се анализират от специализирана полиция в опит да се установят всякакви връзки с превоза на наркотици и потенциални доказателства срещу онези, които са участвали в организирането на доставката на кокаин.

Разследващите все още се опитват да установят дали дрогата е била предназначена за ирландския пазар или е трябвало да бъде доставена другаде в Европа.

През септември повече от два тона кокаин бяха открити на борда на товарен кораб край бреговете на Корк, докато предходния месец същият наркотик на стойност 9,3 милиона евро беше открит в пристанище Росларе.

През юли бали с кокаин, оценени на повече от 4,5 милиона евро, също бяха изхвърлени на бреговата линия на Донегал.

Четете още

Избор на редактора