Петков: Решението за втория мандат – утре сутрин

ГЕРБ явно не са готови да направят реформи в съдебната система, службите и регулаторите. Защо – не знаем. Това каза пред журналисти съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Той съобщи, че тази вечер от коалицията ще обсъдят на заседания как ще подходят с втория мандат. Ние сме институционални партии, много хора стоят зад нас, каза Петков.

Той посочи, че за втория мандат отговорността е при „Продължаваме промяната – Демократична България“. Целите ни национални съвети застават зад нас, те трябва да ни дадат мандат, но аз ви гарантирам едно – нито ще се крием зад някакви преговорни екипи, нито ще се правим, че ни  няма, а ще си поемем ясно отговорността, добави Петков.

Преди девет месеца имахме джентълменско споразумение, в което се ротират премиерите и министрите се сменят само по взаимно съгласие. На 17 март Мария Габриел ни предложи същото – да се ротират премиерите без смяна на министрите, но без да подпишем споразумението за реформи. Вчера акад. Денков предложи ротация на премиерите без смяна на министрите, но с подписване на споразумението, посочи Кирил Петков и добави, че единствената разлика между предложеното от Денков, и това от Габриел, е подписването на споразумението.

БТА припомня, че по-рано днес Мария Габриел подаде заявление до Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет.

На извънредно заседание утре Народното събрание ще гласува мандатът за правителство с премиер Мария Габриел да бъде обявен за неуспешен.

На брифинг вчера Габриел обяви, че ще изтегли номинацията си днес, а ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат.

Снощи Николай Денков призова ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението и да гласуват правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променят състава на МС.

Четете още

Избор на редактора