Петков: Не се страхуваме от предсрочни избори

Ако някой ни заплашва с предсрочни избори – ние не се плашим. Ако ще играем на червени лини – никога няма да се наведем. Това каза пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по повод думите на Бойко Борисов, че ГЕРБ-СДС няма да отстъпят външно министерство на „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Ние даваме възможността на ГЕРБ да имат най-високия пост в държавата, това е премиерът, каза Петков и добави, че премиерът отговаря за всички министерства. Имам чувството, че напоследък се говори за премиера все едно, че е някаква малка позиция, коментира депутатът и допълни, че това е най-голямата позиция не само в държавата, но и навън. По думите му, когато става дума за европейските решения, например, премиерът се среща с другите премиери на европейски съвет и се взимат реалните ключови решения. Така че ГЕРБ получават в тази ротация, както сме обещали, най-високия пост в държавата и излазът на България към Европа и останалия свят минава през точно този премиер, посочи Петков.

За да има баланс в тази много чувствителна структура, в която управляваме, трябва да има и втори гарант, и втори глас към външния свят, и това е министърът на външните работи, смята той. По думите му, за да има този баланс, трябва да продължат да се движат напред в тази конфигурация. Те винаги цитират програмата, но декларацията между Мария Габриел и Николай Денков казва пълна ротация, посочи още Петков.

Попитан дали са готови да приемат друг кандидат на ГЕРБ за външен министър или ротация няма да има, Петков отбеляза, че има един работещ екип – Габриел и Денков, и те до този момент са работили в синхрон. Той попита защо трябва да се вкарва още един човек, незапознат с тяхната програма и работа. Петков подчерта, че предлагат Мария Габриел да вземе най-високия пост в държавата – премиер.

Да се заплашва с избори „две в едно“, защото не може да се съвмести един отбор, който вече работи, и някакви хора почват да чертаят линии за избори, това за мен е не само липса на държавническо поведение, но и някакъв тип егоизъм, който в този момент е абсолютно непродуктивен в разговорите, каза още Петков.

От наша гледна точка, този тип червени линии няма да проработят. Ние никога не сме се навеждали, ако някой ни заплашва с нещо, посочи той. Според него въпросът е да може да продължат да говорят. Той посочи, че отговорността не е за един или двама човека, цяла България разчита на този диалог.

Съпредседателят на ПП каза, че никога няма да се съгласят на каквото и да било, ако някой просто ги кара да го направят. Ако влезем в дискусия и те осъзнаят, че това е най-добре за следващата ротация, може би за следващите ротации, този отбор да се сменя между Габриел и Денков огледално всеки девет месеца, това е начинът, по който пред целия свят да покажем единство, да не показваме нови лица всеки девет месеца и да има една нормална, стабилна държава, смята Петков.

Ако някой ни заплашва с предсрочни избори – ние не се плашим. Ако ще играем на червени линии – никога няма да се наведем, заяви Петков. „Защо трябва да си говорим за червени линии, когато има един работещ отбор“, попита той. Петков призова нормалният диалог да продължи, не през медиите. Ако на нас някой ни каже „това или отиваме на избори“, знаете, че никога не сме се страхували от подобен тип условия и заплахи, коментира Петков.

Попитан не им ли казват същото – или Денков е външен министър, или не сме съгласни на друго, и от кого идва червената линия, Петков отговори: „от мен чували ли сте до този момент избори“.

В началото ние виждахме министъра на вътрешните работи като експерт, но впоследствие стана ясно, че е с много по-голяма близост към ГЕРБ, така че когато си говорим, че няма министър на ГЕРБ, реално МВР, от моя гледна точка, е изцяло министър на ГЕРБ, коментира Петков.

Той заяви, че не поставя условия. Единственото, което казвам, че ако на нас някой ни постави условия, ние не се навеждаме, но ние призоваваме за продължение на този диалог, заяви Петков. По думите му нещо, което е сработило, не трябва да се пробва наново да се прави. Мария Габриел и акад. Денков седнаха заедно, минаха през всички министри, сега имат оценка на тези министри, нека да им дадем тази възможност отново да го направят, каза Петков и попита „защо трябва да чертаем червени линии“.

Видяхме, че за да може тази структура да работи и занапред, трябва да има баланси, които трябва да работят заедно, посочи Петков и попита какво се получава, ако има дисбаланси. Представете си алтернативата – премиерът, който взима крайното решение за външната политика на България, е техен. Ние дори да нямаме никакъв глас и никакъв излаз, това прави една асиметрия, която прави нестабилна и неустойчива структурата, добави Петков. Според него, за да може да работят за България, всички трябва да работят в екип.

В отговор на въпрос Петков каза, че не искат заради едно външно министерство да се събори цяло правителство.

Четете още

Избор на редактора